Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Miért tűzveszélyes az áramlopás?

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 2.

2021. április 14. | Király András |  633 |

Miért tűzveszélyes az áramlopás?

Még a nem villamos végzettségű emberek számára is világos, hogy a valaki más által előállított terméket, szolgáltatást – jelen esetben az elektromos energiát – a fogyasztónak meg kell fizetnie. Arról lehet vitatkozni, hogy ez pontosan mibe kerül addig, amíg a fogyasztási helyre érkezik, de annyi bizonyos, hogy minél többet fogyasztok, annál többet fogok fizetni. Sokan azonban nem szeretnek vagy nem tudnak annyit fizetni, mint amennyi a fogyasztásuk szerint elvárható lenne, ilyenkor jönnek a „megoldjuk okosba” ötletek.

Az egyik ilyen áramdíjcsökkentő módszer az interneten kapható csodakütyü, aminek teljes hatástalanságáról mások már részletesen írtak ezen oldalakon is. Ezekkel a tűzvédelmi szakembereknek csak annyi dolguk van, hogy mint bevizsgálatlan, engedély nélküli elektromos fogyasztók, maguk is lehetnek meghibásodás esetén gyújtóforrások, vagyis egy tűzvizsgálat során érdemes lehet a meglétük felől tájékozódni. Mivel valós áramlopásra alkalmatlanok, így csak azért említettem meg, mert a hiszékeny emberek becsapását még akkor is erkölcstelennek tartom, ha a termék megvásárlása mögött is erkölcsileg aggályos cél motoszkál.

A másik, talán a legelterjedtebb módszer az áramlopásra, a mérő manipulálása. Ez egy nagyon bevált gyakorlat, a felderítésével erre hivatott szakemberek foglalkoznak, az eljárások ismertek. A magam részéről tűzvizsgálati gondot nem látok, ez jogi (lopás) kategória. Akkor lehet csak tűz okozója a mérő manipulálása, ha az a mérő megkerülésével valósul meg.
A harmadik módszer a szolgáltatói (méretlen) vezeték és a fogyasztói (mért) vezeték direkt összekötése a mérő megkerülésével. Ezen okból már számos tűzeset volt, vélhetően sokkal több, mint amennyit kivizsgáltak és azonosítottak.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

TűzTűzvédelem

Kapcsolódó