Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Tűzvédelem

Ég a vezeték a falban

Fogyasztói hálózatok falban és falon kívül

2021/6. lapszám | Király András |  6803 |

Ég a vezeték a falban

Cikksorozatunkban eddig főleg a villamos hálózat mérő előtti szakaszával foglalkoztunk. Eközben persze megkerülhetetlen egyes melegedést okozó helyek bemutatása, vagyis az olvasó egyre több hasonló esettel fog a sorozat cikkeiben találkozni. Ezzel is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a rendszer más-más részében sokszor nagyon hasonló hibák fordulnak elő és hasonló folyamatok okozzák a gyulladást.

A mérőtől a fogyasztóig, illetve annak csatlakozásáig a villamos energiát vezetékeken juttatjuk el. Ezek csak ritkán készülnek kezdőponttól végpontig egy azonos vezetékből, sokszor kell csatlakozást kialakítani rajtuk. Az ideális, pl. a vezérelt áramról működő vízmelegítő, ahol a mérőszekrényi kapcsolótól a bojler sorkapcsáig egyben futnak a vezetékek. A leggyakoribb mégis a toldás, lecsatlakozás, elágazás, ahol csatlakozásokat alakítunk ki és ezzel akaratlanul is hibalehetőségeket hozunk létre.

A vezetékek az előírásokat betartva vagy azokat figyelmen kívül hagyva sokféle módon haladhatnak. Főleg az emberi tartózkodásra szolgáló helyiségekben életvédelmi és esztétikai okokból is a rejtett vezetékelhelyezés a megszokott és elvárt. Itt a használó csak annyit lát, hogy van egy villanyóraszekrénye, esetleg a falon/falban egy csomó biztosíték, a mennyezet alatt doboztetők, vagy csak üregek, benne egy csomó szigetelt vezetékkel, a falban konnektorok, lámpakapcsolók, lámpák stb. Vagyis a használó szeme elől többnyire rejtve marad a hálózat.

A cikk még 13 055 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

TűzTűzvédelemTűzveszély

Kapcsolódó