Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Ég a vezeték a falban

Fogyasztói hálózatok falban és falon kívül

2021. június 7. | Király András |  3167 |

Ég a vezeték a falban

Cikksorozatunkban eddig főleg a villamos hálózat mérő előtti szakaszával foglalkoztunk. Eközben persze megkerülhetetlen egyes melegedést okozó helyek bemutatása, vagyis az olvasó egyre több hasonló esettel fog a sorozat cikkeiben találkozni. Ezzel is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a rendszer más-más részében sokszor nagyon hasonló hibák fordulnak elő és hasonló folyamatok okozzák a gyulladást.

A mérőtől a fogyasztóig, illetve annak csatlakozásáig a villamos energiát vezetékeken juttatjuk el. Ezek csak ritkán készülnek kezdőponttól végpontig egy azonos vezetékből, sokszor kell csatlakozást kialakítani rajtuk. Az ideális, pl. a vezérelt áramról működő vízmelegítő, ahol a mérőszekrényi kapcsolótól a bojler sorkapcsáig egyben futnak a vezetékek. A leggyakoribb mégis a toldás, lecsatlakozás, elágazás, ahol csatlakozásokat alakítunk ki és ezzel akaratlanul is hibalehetőségeket hozunk létre.

A vezetékek az előírásokat betartva vagy azokat figyelmen kívül hagyva sokféle módon haladhatnak. Főleg az emberi tartózkodásra szolgáló helyiségekben életvédelmi és esztétikai okokból is a rejtett vezetékelhelyezés a megszokott és elvárt. Itt a használó csak annyit lát, hogy van egy villanyóraszekrénye, esetleg a falon/falban egy csomó biztosíték, a mennyezet alatt doboztetők, vagy csak üregek, benne egy csomó szigetelt vezetékkel, a falban konnektorok, lámpakapcsolók, lámpák stb. Vagyis a használó szeme elől többnyire rejtve marad a hálózat.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

TűzTűzvédelemTűzveszély

Kapcsolódó