Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2021. június

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Új rendszerengedélyes fogyasztásmérőhelyek

Bevezetési ütemterv és a változások ismertetése

Kovács László |  26 529
25 4.55 (22)

Jelentős változás küszöbén áll a villamos szakma, hiszen 2021. szeptember 1-től az új igénybejelentések esetén már csak új rendszerengedélyes fogyasztásmérőhelyek kerülhetnek beépítésre. A bevezetés ütemtervét, a rendszerengedélyek területi érvényességét és a fogyasztásmérőhelyeket érintő változásokat Kovács László, MEE VET elnök foglalta össze.

Ég a vezeték a falban

Fogyasztói hálózatok falban és falon kívül

Király András |  7245
24 4.95 (22)

Cikksorozatunkban eddig főleg a villamos hálózat mérő előtti szakaszával foglalkoztunk. Eközben persze megkerülhetetlen egyes melegedést okozó helyek bemutatása, vagyis az olvasó egyre több hasonló esettel fog a sorozat cikkeiben találkozni. Ezzel is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a rendszer más-más részében sokszor nagyon hasonló hibák fordulnak elő és hasonló folyamatok okozzák a gyulladást.

Fázis, fűtés, szigetelés, fogadóléc, csapolás, nulla, hiltiszalag

Ezt láttam – kontár megoldások

VL online |  2094
15 5 (11)

A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból válogatunk.

ELKO EP, Metabo, Sylvania, Siemens, Schneider, Rapas

Hírek, újdonságok

VL online |  855
3 5 (1)

Üveg érintőgombos vezérlők az ELKO EP iNELS RF Control rendszerében, Metabo akkus porszívó elektromágneses rázóegységgel, újgenerációs por- és páramentes lámpatest, bővült a Siemens Cerberus FIT termékcsalád, Wiser okosotthon-megoldások, MPI-540-PV – többfunkciós műszer elektromos és napelemes rendszerek mérésére.

Jöjjenek a napelemek, de ésszel!

Hárfás Zsolt |  2293
8 1 4.88 (8)

Vitán felül áll, hogy a klímaváltozás a természetre és az emberre nézve fenyegető következményekkel jár. Az éghajlatváltozás átalakítja a világot, hatással van a mezőgazdasági termelésre, a vízkészletekre, sőt a saját egészségünkre is.

1 kVA-es, vonali interaktív szünetmentes áramforrások

Áttekintő táblázat

VL online |  668
1 5 (1)

Táblázatunkban az AEG, a Delta, az EATON, az INFORM, a Kstar, a Legrand, a RIELLO, a Schneider, a Schrack és a Socomec termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Szünetmentes áramforrásokról általánosságban

Czövek Endre |  1081
3 1 4.33 (3)

Manapság a szünetmentes áramforrások alkalmazása már egyáltalán nem köthető speciális alkalmazási területekhez. Szó sincs már arról, hogy csak a nehézipar vagy csak az egészségügy használna ilyen védelmi berendezéseket: egyre inkább elmondható, hogy jóformán nincs olyan épülettípus, amelynek bizonyos áramkörei ne rendelkeznének szünetmentes áramellátással. Természetesen a különböző iparágak, illetve villamossági berendezések eltérő szünetmentesítést igényelnek, ezért célszerű tisztában lenni a különböző típusok előnyeivel és hátrányaival.

Kábel- és vezetékrendszerek

MSZ HD 60364-5-52 Kisfeszültségű villamos berendezések – A villamos szerkezetek kiválasztása és szerelése

Rátai Attila |  5983
24 4.59 (22)

Az IEC 60364 5-52 része a vezetékrendszerek kiválasztásával és szerelésével foglalkozik, cikkünkben ezt ismertetjük. Ez a kötet általánosságban vonatkozik a védővezetőkre is, de az MSZ HD 60364-5-54 ezekre a vezetőkre további követelményeket tartalmaz.

Variációk közös világításvezérlésre

Relés ötletek és trükkök 19.

Porempovics József |  1008
3 1 5 (2)

A világításvezérlésről talán elmondhatjuk, hogy már-már lerágott csont, mégis rendre adódnak olyan egyedi igények, melyek megvalósításához a megszokottól eltérő vezetékezésre vagy más, nem hagyományos vezérléstechnikai megoldásra van szükség.

Jelentős összeköttetéssel bővült a hazai villamosenergia-rendszer

Fülöp Miklós |  1215

Évtizedes előkészítő munka után április 5-én üzembe lépett három új 400 kV-os távvezetéki összeköttetés a magyar-szlovák határon, így a legfontosabb észak-déli áramlási útvonalon, Magyarország leghosszabb határszakaszán, öt távvezetéki kapcsolattal rendelkezik hazánk.