Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Variációk közös világításvezérlésre

Relés ötletek és trükkök 19.

2021/6. lapszám | Porempovics József |  846 |

Variációk közös világításvezérlésre

A világításvezérlésről talán elmondhatjuk, hogy már-már lerágott csont, mégis rendre adódnak olyan egyedi igények, melyek megvalósításához a megszokottól eltérő vezetékezésre vagy más, nem hagyományos vezérléstechnikai megoldásra van szükség.

Az intelligens épületautomatizálási rendszerek (okosház) erőssége éppen abban rejlik, hogy a már kiépített vezérlések viszonylag könnyedén, egyszerű átprogramozással módosíthatók az eredetihez képest akár teljesen más elképzelések szerint, mely jobban igazodik a lakásban élők életviteléhez. Annak ellenére, hogy az okosház-rendszerek vezetékes, úgynevezett buszkommunikációs vagy vezeték nélküli, rádiófrekvenciás változatai már a gyakorlatban is megállíthatatlanul terjednek, a meglévő hagyományos villanyszereléssel készült házak, lakások vezérléseinek átalakítási igényeit is ki kell tudni elégíteni, ha nem is teljes „okosítás” formájában, hanem esetleg csak egyes részvezérlések átalakításával, korszerűsítésével.

A következőkben olyan világításvezérlésekre keresünk egyszerűbb-bonyolultabb megoldást, ahol egy közös világítási kört több egyedi világítással vezérelhetünk automatikusan. Ilyen igény merülhet fel pl. egy épület bejáratánál vagy hosszabb folyosóján lévő világítás vezérlésére, ahol a bejáratot/folyosót közösen használó szobák, apartmanok, egyéb helyiségek saját ajtajánál, bejáratánál elhelyezett lámpák kapcsolásával a közös, pl. főbejárati világítás köre is kapcsolható, lehetőleg némi automatizmussal.

A cikk még 12 222 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

VezérléstechnikaVilágítástechnika

Kapcsolódó

Automatikus helyiségvezérlés

Automatikus helyiségvezérlés

Relés ötletek és trükkök 17.

Impulzusvariációk

Impulzusvariációk

Relés ötletek és trükkök 15.