Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Jöjjenek a napelemek, de ésszel!

2021. június 7. | Hárfás Zsolt |  1555 |

Jöjjenek a napelemek, de ésszel!

Vitán felül áll, hogy a klímaváltozás a természetre és az emberre nézve fenyegető következményekkel jár. Az éghajlatváltozás átalakítja a világot, hatással van a mezőgazdasági termelésre, a vízkészletekre, sőt a saját egészségünkre is.

A globális klímavédelmi célok elérése érdekében a villamosenergia-termelésben a fosszilis alapú áramtermelés radikális csökkentésére, és ezzel párhuzamosan az atomerőművek és a megújuló energiaforrások részarányának növelésére van szükség. Magyarország ebben a tekintetben az atomenergia mellett – a megújuló energiaforrások közül – a naperőművek fejlesztésében látja a klímabarát áramtermelés megteremtésének zálogát. Ugyanakkor a naperőművi kapacitások fejlesztése rendszerszintű kérdéseket is felvet, amelyekre adekvát szakmai válaszokat kell adni.

A legfontosabb az ellátásbiztonság

Magyarország nemzeti érdeke az, hogy a hazai fogyasztókat éjjel-nappal, télen-nyáron biztonságosan el lehessen látni villamos energiával. Az ellátásbiztonság egyben nemzetbiztonsági kérdés is, ezért nagyon fontos, hogy a fogyasztókat döntően a hazai erőművekben megtermelt villamos energiával lehessen ellátni, hiszen az importkényszer súlyos kockázatokat hordoz. Legfőképpen azért, mert a jövőben az importlehetőségek jelentősen szűkülnek és akár meg is szűnnek, hiszen klímavédelmi okok és elöregedés miatt európai szinten több százezer MW hagyományos erőművi kapacitás fog kiesni a termelésből, ami várhatóan áramhiányt okoz majd.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

EnergetikaNapenergia

Kapcsolódó