Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szabványok

MSZ 18014:2019 Alapozásföldelők

Tervezés, kivitelezés és dokumentáció

2021/4. lapszám | Rátai Attila |  2614 |

MSZ 18014:2019 Alapozásföldelők

A most tárgyalásra kerülő szabványban az a jó, hogy felhívta a figyelmemet az MSZ HD 60364-5-54-2012-ből nem annyira tudatosult részekre. Szintén érdemes tudni róla, hogy nem európai uniós szabvány. A szabványt elolvasva nem nagyon találtam benne önálló gondolatot. Nekem úgy tűnik, mintha a különböző villamos területek vonatkozó földelési szabványaiból ollózták volna össze. Szóval, ha tisztában vagyunk az érintett egyéb szabványokkal, akkor ezzel is képben leszünk.

Kötelező-e saválló alkatrészeket használni?

A fő kérdés, hogy kötelező-e saválló alkatrészeket használni földbe, esetleg betonba létesített alapozásföldelőkkel kapcsolatban lévő alapozásföldelőknél? A válasz, hogy nem, vagyis igen. A kérdés inkább az, hogy mikor kell használni!

Ahogy már utaltam rá, ez a szabvány pár már meglévő szabvány összeollózott változata, annyira magyar, mint amennyire a palacsinta hortobágyi. Röviden, mivel a szabvány csak az építmények kontúrján belüli alapozásföldelőkkel foglalkozik, a válasz abban az értelemben nem, hogy a kontúron kívül telepített földelőkre nem ad követelményeket. A válasz azért igen, mert ezzel a kérdéssel a már említett MSZ HD  60364-5-54-2012 is foglalkozik, és ez a szabvány a kontúron kívüli, betonba telepített alapozásföldelőkkel kapcsolatban álló alapozásföldelő alkatrészeire is előírja a korrózióálló elemek használatát. De most maradjunk az MSZ 18014:2019-nél, amelynek az innen-onnan összeszedett információn kívül az egyik fő jellegzetessége, a rengeteg „oldd meg aszerint” szabványhivatkozás.

A cikk még 22 249 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

EPHSzabványok