Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

MSZ 18014:2019 Alapozásföldelők

Tervezés, kivitelezés és dokumentáció

2021. április 14. | Rátai Attila |  767 |

MSZ 18014:2019 Alapozásföldelők

A most tárgyalásra kerülő szabványban az a jó, hogy felhívta a figyelmemet az MSZ HD 60364-5-54-2012-ből nem annyira tudatosult részekre. Szintén érdemes tudni róla, hogy nem európai uniós szabvány. A szabványt elolvasva nem nagyon találtam benne önálló gondolatot. Nekem úgy tűnik, mintha a különböző villamos területek vonatkozó földelési szabványaiból ollózták volna össze. Szóval, ha tisztában vagyunk az érintett egyéb szabványokkal, akkor ezzel is képben leszünk.

Kötelező-e saválló alkatrészeket használni?

A fő kérdés, hogy kötelező-e saválló alkatrészeket használni földbe, esetleg betonba létesített alapozásföldelőkkel kapcsolatban lévő alapozásföldelőknél? A válasz, hogy nem, vagyis igen. A kérdés inkább az, hogy mikor kell használni!

Ahogy már utaltam rá, ez a szabvány pár már meglévő szabvány összeollózott változata, annyira magyar, mint amennyire a palacsinta hortobágyi. Röviden, mivel a szabvány csak az építmények kontúrján belüli alapozásföldelőkkel foglalkozik, a válasz abban az értelemben nem, hogy a kontúron kívül telepített földelőkre nem ad követelményeket. A válasz azért igen, mert ezzel a kérdéssel a már említett MSZ HD  60364-5-54-2012 is foglalkozik, és ez a szabvány a kontúron kívüli, betonba telepített alapozásföldelőkkel kapcsolatban álló alapozásföldelő alkatrészeire is előírja a korrózióálló elemek használatát. De most maradjunk az MSZ 18014:2019-nél, amelynek az innen-onnan összeszedett információn kívül az egyik fő jellegzetessége, a rengeteg „oldd meg aszerint” szabványhivatkozás.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

EPHSzabványok