Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

EszközeinkTűzvédelem

Tűzálló kábelrendszerek tervezése és kivitelezése

2021/4. lapszám | Kruppa Attila |  701 |

Tűzálló kábelrendszerek tervezése és kivitelezése

A tűzálló kábelrendszer létfontosságú eleme azoknak a tűzvédelmi rendszereknek, amelyek működtetéséhez – akár tápellátásuk részeként, akár kommunikáció céljából – vezetéken továbbított villamos energiára van szükség. Ennek ellenére jól tetten érhető a gyakorlatban, hogy a tervezés és a kivitelezés során egyre gyakrabban jelentkeznek olyan problémák, amelyek elkerülhetőek lennének, ha a szakemberek tudatában lennének e rendszerek fontosságának és létesítésük szabályainak.

Miért van szükség tűzálló kábelrendszerre?

Az épületek tűzvédelmében egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az olyan műszaki megoldások, amelyek a tűz hatására valamilyen logikai kapcsolat révén kezdenek működni, és amelyek ehhez a működéshez villamos energiát igényelnek. Az ilyen „aktív tűzvédelmi rendszerek” közé sorolhatóak a biztonsági világítási rendszerek, az automatikus tűzjelző rendszerek, a gépi hő- és füstelvezető rendszerek, tűzoltóliftek stb., de akár azok a beléptetőrendszerek is, amelyektől azt várjuk, hogy vészhelyzetben egy átgondolt logika mentén, egymással összehangolva működjenek. Ezek a rendszerek a működésükhöz és a koordinációjukat biztosító kommunikációjukhoz szinte mindig villamos energiát (vagy jelet) használnak, amelynek továbbítása többnyire vezetéken (kábelen) történik. Így az aktív tűzvédelmi rendszerek szinte mindegyikének nélkülözhetetlen része az olyan villamos vezetékrendszer, amely áramvezető (vagy jeltovábbító) képességét tűz esetén is megtartja, hiszen e nélkül tűzvédelmi funkciójukat ellátni nem tudják.

A cikk még 22 477 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KábelTűzvédelem