Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

EnergetikaEnergiaellátás

Európai energiakáosz

2022/1-2. lapszám | Hárfás Zsolt |  890 |

Európai energiakáosz

Az elmúlt évtizedben Európában gőzerővel létesültek az ellátásbiztonságot garantálni nem képes időjárásfüggő megújuló kapacitások, miközben tömegével estek ki a rendszerből az alaperőművek. Új, zsinóráramot adni képes erőművek alig épültek, miközben folyamatosan nőtt az áramigény. A szén-dioxidkvótaárak az erőltetett ütemű uniós zöldítés miatt elszálltak, a rendelkezésre álló források szűkössége miatt sokkoló a gázhiány. Az előbb írtak következményeként kialakult a gáz-, szén- és áramhiány, valamint többszörösére emelkedtek a földgáz, a szén, a villamos energia és a szén-dioxid-kvótaárak is.

Sokkoló árak

Karácsony hetében a villamos energia átlagára korábban elképzelhetetlen, 300 euró/ MWh-értéket ért el. Az új rekord (órás) ár pedig ennek több mint kétszerese (!), 620 euró/ MWh volt. Vagyis, volt olyan időszak, hogy azért az áramért, amiért a magyar lakosság mindössze 38 forintot fizet kWhként, azért 220 Ft/kWh-ás árat kértek a nagykereskedők! Az energiakáosz idén is folytatódik. Az is egyértelmű, hogy az áramárak folyamatos növekedését döntően az elszabadult földgázárak okozzák.

Kisebb mértékben a kvótaárak is hatást gyakorolnak az árakra, hiszen a januári 33 euró/tCO2 érték novemberben elérte a közel 75 euró/tCO2 értéket, de december elején már volt mintegy 89 euró/tCO2 érték is! Ez tovább növelte a földgázerőművek termelési egységköltségét. Itt érdemes megjegyezni, hogy a Paks II. Atomerőmű a teljes életciklusra vonatkoztatott egységköltsége csak 55 euró/MWh..., tehát bőven megéri megépíteni és üzemeltetni! Ehhez persze az is kellett, hogy például a német szélerőművek termelése a növekvő beépített kapacitások ellenére 2021 első felében – és azóta is – a szélhiány miatt jelentősen lecsökkent, miközben a szén- és gázerőművek termelése folyamatosan növekedett. Ez tovább növelte az árakat és természetesen a szén-dioxid-kibocsátást is.

A cikk még 8 831 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

EnergetikaEnergiamenedzsment

Kapcsolódó