Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Energetika

Csak a megújulók és az atomenergia segíthet

2021/10. lapszám | Hárfás Zsolt |  935 |

Csak a megújulók és az atomenergia segíthet

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete, az IPCC legfrissebb, augusztus elején publikált jelentése sokkoló üzeneteket fogalmaz meg a döntéshozók és végeredményképpen az egész emberiség számára. Egyértelműen rámutat, hogyha nem történik azonnali, gyors és nagymértékű csökkentés az üvegházhatású gázok kibocsátásában, akkor a globális felmelegedés közel 1,5 °C-ra, vagy akár 2 °C-ra történő korlátozása elérhetetlen lesz. A tanulmány azt is egyértelműen kijelenti, hogy a klímaváltozás hatásai már világszerte megfigyelhetőek. De van hely a reménynek és a félelemnek is.

A közel 4000 oldalas jelentést – Climate Change 2021: the Physical Science Basis címmel – 66 ország 234 szerzője írta. A terjedelmes tanulmány foglalkozik az éghajlati rendszer és az éghajlatváltozás fizikai megértésével, összegyűjti a legújabb eredményeket és bizonyítékokat is. Egyértelműen bemutatja: a mai napig hogyan és miért változott az éghajlat, és érthetőbbé teszi hogyan gyakorol (negatív) hatást az ember az éghajlati jellemzők szélesebb körére, beleértve a szélsőséges eseményeket is.

A jelentés szerint az emberi tevékenységekből származó üvegházhatású gázok kibocsátása 1,1 °C-os felmelegedésért felelős. A következő 20 év átlagában a globális hőmérséklet várhatóan eléri, vagy meghaladja a 1,5 °C-os felmelegedést. Mindezek pedig azt vetítik előre, hogy az elkövetkező évtizedekben az éghajlatváltozás minden régióban fokozódni fog. A jelentés szerint 1,5 °C-os globális felmelegedés esetén fokozódó hőhullámok, hosszabb meleg évszakok és rövidebb hideg évszakok lesznek. 2 °C-os globális felmelegedés esetén a szélsőséges hőmérsékletek gyakrabban érik el a mezőgazdaság és az egészségügy kritikus tűrési küszöbét.

A cikk még 10 096 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ÁramtermelésAtomerőműEnergetikaEnergiamenedzsmentMegújuló energetika

Kapcsolódó