Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2021. október

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Ég a lámpa, ég

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 6.

Király András |  5667
27 4.68 (22)

Az elektromos áram különféle hatásfokkal alakítható át fényenergiává, a veszteség legnagyobb része hőként jelentkezik. A fémszál izzításán alapuló világítás a legnagyobb hőtermelő, ez a köztudatba is átment, ettől függetlenül még mindig okoz gondot a lámpák melegedése miatti tűzveszély. A korszerűnek tartott félvezetős fényforrások – sokak számára meglepő módon – szintén erős felmelegedéssel működnek. A cikk címében tehát arra utaltunk, hogy a lámpa úgy ég, hogy nem csak világít, hanem a környezetét is meggyújtja.

Néhány gondolat a villámvédelmi biztonsági távolságról 2.

Kruppa Attila |  1652
5 4.8 (5)

Az előző lapszámban megjelent cikk ismertette a biztonsági távolság számításának elméleti hátterét, és rámutatott arra, hogy a szabvány módszerével kiszámított értékeket fenntartással kell kezelnünk minden olyan esetben, amikor a villámáram levezetésében jelentős szerepet kapnak kiterjedt fémszerkezetek és lemezfelületek. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy melyek azok az esetek, amikor a biztonsági távolságot „nem kell figyelembe venni”, és hogy ennek milyen gyakorlati következményei lehetnek az LPS kialakítására vonatkozóan.

Eaton, Haupa, Prysmian, Schneider, Videosec, InfoShow, Legrand

Hírek, újdonságok

VL online |  1051
1 5 (1)

Eaton 3S Mini DC UPS, Haupa LED-es fejlámpa, CableApp a Prysmiantól, Schneider Electric Easy Series, Videosec OET-213H-BTS1 testhőterminál, indul az InfoShow 2021/2022-es évada, tartalékvilágítási lámpatestek a Legrand kínálatában

Motorkapcsolás kiegészítő védelemmel

Relés ötletek és trükkök 22.

Porempovics József |  2521
1 5 (1)

A háromfázisú, leggyakrabban aszinkron villamos motorok kapcsolása egyszerű esetben kézzel, motorvédő kapcsolóval történik, de nem ritka a nyomógombos be/kikapcsolás sem valamilyen öntartó, pl. mágneskapcsolós (kontaktoros) megoldással és külön hőkioldós védelemmel. Ezek a módszerek és motorvédelmek a villanyszerelői gyakorlat alaptelepítései közé tartozónak tekinthetők. A motorvédelmi eszközök beépítése a kézi kapcsolás mellett akkor is szükséges, ha éppen valamilyen automatika végzi a villanymotorok vezérlését.

Kábelsaruprések áttekintő táblázata

Hidraulikus és elektrohidraulikus kábelsaruprések 300 mm² préselési tartományig

VL online |  856

Táblázatunkban a Dubuis, a Haupa, a Hydrafore, a Klauke, a Tracon és a Weidmüller termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

A villamosiparban használt prések

Tóth Gergely |  742

Az összehasonlító táblázathoz kapcsolódva áttekintjük a villamosiparban használt préseszközöket, amelyek három nagy csoportba sorolhatók: mechanikus, hidraulikus és elektrohidraulikus prések. Az egyes típusoknak speciális változataik is léteznek, de ezekkel most nem foglalkozunk.

Gyorstöltő, LED, tipli, fűtött dugalj, Ukrajna, elosztó

Ezt láttam – kontár megoldások

VL online |  1597
7 5 (5)

A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból válogatunk. Ha a rovatunkban közreadott felvételekből sok jó példát nem is tudunk venni, legalább azt megtudjuk, hogyan ne csináljuk!

Új fejlesztésű, Magyarországon készülő termékek a Tungsram kínálatából

Támogatott cikk |  1242

Az idén 125 éves Tungsram büszke rá, hogy ma is, mint az alapítást követő időszakban, Magyarországon fejleszti és gyártja termékeinek jelentős részét, hiszen így magyar munkaerővel előállított termékek kerülhetnek be a magyar kivitelezésű projektekbe.

Norma szerinti villámvédelem

MSZ EN 62305-3:2011 – Építmények fizikai károsodása és életveszély 1.

Rátai Attila |  3770
14 4.77 (13)

A villamos szakma egyik alapvető területe a villámvédelem. Azonban a jelenleg érvényes, az európai uniótól változtatás nélkül átvett (EN), az MSZT által, magyar szabványként (MSZ) bevezetett szabványsorozat csak angol nyelven elérhető. Ez az MSZ EN 62305 szabványsorozat. Ennek a szabványsorozatnak négy lapja van, amelyek közül a hármas lapból szemezgetünk – természetesen magyar nyelven.

Csak a megújulók és az atomenergia segíthet

Hárfás Zsolt |  1224
3 4.5 (2)

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete, az IPCC legfrissebb, augusztus elején publikált jelentése sokkoló üzeneteket fogalmaz meg a döntéshozók és végeredményképpen az egész emberiség számára. Egyértelműen rámutat, hogyha nem történik azonnali, gyors és nagymértékű csökkentés az üvegházhatású gázok kibocsátásában, akkor a globális felmelegedés közel 1,5 °C-ra, vagy akár 2 °C-ra történő korlátozása elérhetetlen lesz. A tanulmány azt is egyértelműen kijelenti, hogy a klímaváltozás hatásai már világszerte megfigyelhetőek. De van hely a reménynek és a félelemnek is.