Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Motorkapcsolás kiegészítő védelemmel

Relés ötletek és trükkök 22.

2021/10. lapszám | Porempovics József |  2520 |

Motorkapcsolás kiegészítő védelemmel

A háromfázisú, leggyakrabban aszinkron villamos motorok kapcsolása egyszerű esetben kézzel, motorvédő kapcsolóval történik, de nem ritka a nyomógombos be/kikapcsolás sem valamilyen öntartó, pl. mágneskapcsolós (kontaktoros) megoldással és külön hőkioldós védelemmel. Ezek a módszerek és motorvédelmek a villanyszerelői gyakorlat alaptelepítései közé tartozónak tekinthetők. A motorvédelmi eszközök beépítése a kézi kapcsolás mellett akkor is szükséges, ha éppen valamilyen automatika végzi a villanymotorok vezérlését.

A villanymotorok biztonságos üzemeltetését az elsődleges védelmi eszközök általában elfogadható szinten megoldják, de a védelem fokozásával olyan komoly károkat előzhetünk meg, melyekre az alapvédelmek nem feltétlen alkalmasak teljes mértékben. Az áramfelvétel figyelése mellett több háromfázisú villanymotoros alkalmazásnál ügyelni kell a helyes forgásirány biztosítására is a fázissorrend figyelésével, de legalább ilyen fontos a fáziskiesés detektálása, valamint e hibák fellépése esetén a motor leállítása. A védelmi lehetőségek természetesen ezzel nem merültek ki. Figyelhetjük még pl. a fázisaszimmetria nagyobb mértékű eltéréseit és/vagy egy minimum-maximum feszültségablakot fázisonként. Az sem mindegy, hogy a vezérlő áramkör melyik részén történik a felügyelet. Figyelhetjük a jellemzőket a mágneskapcsoló előtt vagy után, de még biztosabb, ha előtte és utána egyaránt. A módszerrel már a bejövő hálózat hibája esetén sem engedjük a mágneskapcsolót bekapcsolni, azaz a motorra eleve nem kerülhetnek hibás feszültségek. A mágneskapcsoló utáni felügyelettel pedig a mágneskapcsoló kontaktusainak esetleges hibás átadását is detektáljuk. A háromfázisú feszültségek felügyeletén túl további védelmi lehetőség a villanymotor túlmelegedésének figyelése. A megoldás olyan villanymotoroknál alkalmazható, ahol a motorhőmérséklet érzékelésére a motor tekercselésébe be van építve egy PTC termisztor.

A cikk még 14 290 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ReléVédelemVezérléstechnika

Kapcsolódó