Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Energetika

Áttörés az atomenergiában?

2021/7-8. lapszám | Hárfás Zsolt |  525 |

Áttörés az atomenergiában?

Ma már a felelősen gondolkodó és kizárólag csak az emberek és a bolygó jövőjét szem előtt tartó szakemberek és szervezetek egyöntetűen kiállnak amellett, hogy a globális klímavédelmi célok eléréséhez az atomenergia és a megújuló energiaforrások minél nagyobb arányú alkalmazása mellett a fosszilis, különösen a szénerőművi részarány radikális csökkentése szükséges az áramtermelésben.

A klímabarát technológiák közül nagy menynyiségben, éjjel-nappal és télen- nyáron gazdaságosan villamos energiát kizárólag csak az atomerőművek tudnak termelni. A globális atomenergia jövőképe egyben sorskérdés az emberiség számára.

Ma már teljesen egyértelmű, hogy Oroszország világelső az atom technológiák fejlesztésében. Ez pedig annak köszönhető, hogy a Roszatom a nukleáris üzemanyagciklus teljes vertikumát lefedi és óriási műszaki-tudományos háttérrel rendelkezik az anyagtudományok, a reaktortechnológia. az üzemanyaggyártás és -fejlesztés. valamint az atomerőművi beruházásokhoz szükséges kulcsberendezések gyártása és fejlesztése terén. Hosszú idő lenne mindent felsorolni. de gondoljunk például az atomenergetika egyik Szent Gráljának tartott üzemanyagciklus zárásához szükséges technológiák építésére és üzemeltetésére. A világon egyedüliként üzemelő orosz gyorsneutronos blokkokra és fejlesztésekre. az oroszországi Pevekben üzemelő úszó atomerőműre. az orosz atomjégtörő flottára, vagy éppen a világ legjobb VVER-1200-as blokktípusára, ami a legszigorúbb nukleáris biztonsági követelményeknek is megfelel. Ezt pedig a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség mellett, a Paks II. projekt részletes vizsgálata során az Európai Bizottság is megállapította.

Címkép: 2021. június 10-én a világ ötödik, VVER-1200 típusú blokkjaként a Belorusz Atomerőmű első egységét is üzembe helyezték. Kép: Roszatom

A cikk még 9 097 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

AtomerőműEnergetika

Kapcsolódó