Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A nukleárisüzemanyag-ciklus zárása

2018/6. lapszám | Hárfás Zsolt |  1354 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A nukleárisüzemanyag-ciklus zárása

Az atomenergia alkalmazása számos gazdasági, környezetvédelmi és ellátásbiztonsági előnnyel jár, ugyanakkor folyamatosan arra készteti a szakembereket, hogy bizonyos műszaki, fizikai és környezetvédelmi kérdéseket a lehető legnagyobb körültekintéssel kezeljenek. Mindez azért is különösen fontos, mert az atomenergia alkalmazása a klímaváltozás és az energiaszegénység elleni globális küzdelemhez nélkülözhetetlen. Éppen ezért ennek a villamosenergia-termelési módnak a jövője szorosan összefonódik a fenntartható energiatermeléssel, azaz a nukleárisüzemanyag-ciklus zárásával és a gyorsneutronos technológia alkalmazásával. Az atomenergetikai ipar fejlődésében meghatározó mérföldkő az üzemanyagciklus zárása.

Ez környezetvédelmi szempontból biztonságosabbá és elfogadottabbá teszi az atomenergiát, hiszen segíti a termikus neutronokkal működő reaktorok – ilyenek a paksiak is – kiégett fűtőelemeinek újrahasznosítását, jelentősen csökkentve a végleges elhelyezésre kerülő nagy aktivitású hulladék mennyiségét. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a fejlett atomenergetikai ipar a kiégett fűtőelemekben nem hulladékot, hanem a potenciális új üzemanyagot látja.

Ennek érdekében olyan globális atomenergetikai infrastruktúrára van szükség, ami lehetőséget biztosít egységnyi természetes urán szinte teljes mértékű felhasználására, ötvenszeresére növelve a kinyerhető energia mennyiségét.

A cikk még 9 265 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

A nukleáris üzemanyagciklus zárásának lehetősége nem egy szakmai álom, hanem mára szinte valóssága vált. Együttesen kell azon dolgozni, hogy az atomenergia hosszú távú és domináns szerepe megmaradjon, válaszok szülessenek a környezetvédelmi aggályokra, valamint nagymértékben növekedjen az atomenergia társadalmi elfogadottsága.

AtomerőműEnergetika

Kapcsolódó