Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A nukleárisüzemanyag-ciklus zárása

2018. június 18. | Hárfás Zsolt |  715 | |

A nukleárisüzemanyag-ciklus zárása

Az atomenergia alkalmazása számos gazdasági, környezetvédelmi és ellátásbiztonsági előnnyel jár, ugyanakkor folyamatosan arra készteti a szakembereket, hogy bizonyos műszaki, fizikai és környezetvédelmi kérdéseket a lehető legnagyobb körültekintéssel kezeljenek. Mindez azért is különösen fontos, mert az atomenergia alkalmazása a klímaváltozás és az energiaszegénység elleni globális küzdelemhez nélkülözhetetlen. Éppen ezért ennek a villamosenergia-termelési módnak a jövője szorosan összefonódik a fenntartható energiatermeléssel, azaz a nukleárisüzemanyag-ciklus zárásával és a gyorsneutronos technológia alkalmazásával. Az atomenergetikai ipar fejlődésében meghatározó mérföldkő az üzemanyagciklus zárása.

Ez környezetvédelmi szempontból biztonságosabbá és elfogadottabbá teszi az atomenergiát, hiszen segíti a termikus neutronokkal működő reaktorok – ilyenek a paksiak is – kiégett fűtőelemeinek újrahasznosítását, jelentősen csökkentve a végleges elhelyezésre kerülő nagy aktivitású hulladék mennyiségét. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a fejlett atomenergetikai ipar a kiégett fűtőelemekben nem hulladékot, hanem a potenciális új üzemanyagot látja.

Ennek érdekében olyan globális atomenergetikai infrastruktúrára van szükség, ami lehetőséget biztosít egységnyi természetes urán szinte teljes mértékű felhasználására, ötvenszeresére növelve a kinyerhető energia mennyiségét.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

A nukleáris üzemanyagciklus zárásának lehetősége nem egy szakmai álom, hanem mára szinte valóssága vált. Együttesen kell azon dolgozni, hogy az atomenergia hosszú távú és domináns szerepe megmaradjon, válaszok szülessenek a környezetvédelmi aggályokra, valamint nagymértékben növekedjen az atomenergia társadalmi elfogadottsága.

AtomerőműEnergetika

Kapcsolódó