Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2021. november

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Németország energiapolitikai öröksége

Hárfás Zsolt |  861
4 4.67 (3)

Angela Merkel 16 évnyi kormányzásának politikai örökségét és a Németország határain messze túlmutató gazdasági hatásait még sokan és sokat fogják elemezni, ezért most csak a leghosszabb ideig hivatalban lévő német kancellár energetikai, energiapolitikai döntéseinek következményeire térünk ki.

LUXORliving

A hiánypótló okosotthon-rendszer

Támogatott cikk |  900
1 5 (1)

A korszerű családi és társasházak építésekor mára olyan funkciók váltak alapvető követelménnyé a megrendelők részéről, amelyek hagyományos villanyszerelési megoldásokkal már nem megvalósíthatók. Szükség van egy olyan okosotthon-rendszerre, mely logikusan, életszerűen, egyszerűen vezérli az egybefüggő terekbe beépített nagy számú lámpát, a motoros redőnyöket és a helyiségek egyedi hőmérsékletének beállíthatóságát is megvalósítja.

Néhány gondolat a villámvédelmi biztonsági távolságról 3.

Kruppa Attila |  866
1

A biztonsági távolsággal foglalkozó rövid cikksorozatunk utolsó részében arra a kérdésre keressük a választ, hogy az az eset, amikor a biztonsági távolságot a szabvány értelmében „nem kell figyelembe venni”, hogyan befolyásolja a villámvédelmi potenciálkiegyenlítés, a túlfeszültség-védelem, valamint az érintési és lépésfeszültség elleni védelem kialakítását.

Kötődoboz, saru, konzerv, vandálbiztos, helytakarékos, kalocsa

Ezt láttam – kontár megoldások

VL online |  1614
4 4.75 (4)

Kötődoboz XXL-es kivitelben, 240-es saru, konzervdoboz, vandálbiztos kialakítás, csak helytakarékosan, kalocsaszekrény Kalocsáról. A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból válogatunk. Ha a rovatunkban közreadott felvételekből sok jó példát nem is tudunk venni, legalább azt megtudjuk, hogyan ne csináljuk!

Ledvance, C+D, Tracon, InfoShow, Siemens, Tungsram

Hírek, újdonságok

VL online |  852

LEDVANCE UV-C fertőtlenítő panelek, 12 az 1-ben feszültségvizsgáló, miniatűr teljesítmény- és printrelé-termékcsalád a Tracontól, InfoShow 2021/2022, Siemens SENTRON megszakító, Tungsram DUROS csarnokvilágító lámpatest

Drónok az átviteli hálózat szolgálatában

Lantos Tivadar |  653
1 5 (1)

A dróntechnológia alkalmazása a villamosenergia-átviteli hálózatban ma már Magyarországon is használatos. A több kamerával felszerelt kopterek az emberi szem számára láthatatlan hibákat is képesek kiszűrni, így időben beazonosíthatók a hálózatra ható káros hatások.

DC/AC, TRMS lakatfogó multiméterek

Áttekintő táblázat

VL online |  1184
3 3 (2)

Táblázatunkban a Chauvin Arnoux, a CIE, a Fluke, a Holdpeak, a Kyoritsu, a Megger, a Sonel és a Weidmüller termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

A lakatfogókról röviden

Németh Gábor |  1900
7 5 (4)

Az áramkör megbontása nélküli árammérés napjainkra egyszerű, könnyen megoldható feladattá vált lakatfogó multiméterrel, vagy lakatfogó adapter és szokásos multiméter összekapcsolásával.

Ötletek redőnyvezérlésre

Relés ötletek és trükkök 23.

Porempovics József |  932
1 5 (1)

Nehéz találni manapság olyan családi házat, lakást, ahol ne lenne az ablakokra redőny szerelve. Nem ritka, hogy ezek a redőnyök, zsaluziák motorral működnek és az is természetes már, hogy távirányítással vezérelhetők. Sőt mi több, erre a területre is betörtek az „okosnak” nevezett eszközök és megoldások, melynek köszönhetően mobiltelefon applikációval wifi- vagy távoli kapcsolattal is elérhetők. A korszerűbb megoldásokban a „csőmotornak” nevezett meghajtóba nem csak a két irányt mozgató motor és a végálláskapcsolók kapnak helyet, hanem a távvezérlés ISM sávú RF modulja is, vagy akár maga a wifi-adapter.

Az elektromos áram okozta különös veszedelmek

Papp Tibor |  2072
3 5 (3)

Az elektromos világítás behozatala óta sérülések és halálesetek is fordultak elő – írja dr. Gärtner Ágoston egyetemi tanár, a Közegészségtan alapvonalai című, orvosnövendékek, orvosok, építészek, mérnökök és közigazgatási hivatalnokok számára összeállított, magyarul 1896-ban kiadott könyvében.

Nyerő széria az OBO-tól

Támogatott cikk |  905
3 5 (2)

Az OBO Bettermann bemutatja a Nyerő szériát, mely a vakolat alatti és üreges fali szerelvénydobozok teljesen új termékkínálata. A fejlesztés során különösen nagy hangsúlyt helyeztünk az egyszerű, gyors és folyamatos munkavégzésre, az eredmény pedig okos, részben szabadalmaztatott terméktulajdonságok sokasága, amelyekkel az OBO vakolat alatti és üreges fali szerelvénydobozai új mércét állítanak fel a szerelésnél a minőség és gyorsaság terén. Mind a vakolat alatti, mind az üreges fali szerelvénydobozok rendelkezésre állnak hagyományos és légmentesen záródó kivitelben is. Ez az új kínálat a széles választékú kiegészítők által válik teljessé.

Norma szerinti villámvédelem

MSZ EN 62305-3:2011 – Építmények fizikai károsodása és életveszély 2.

VL online |  2286

A norma szerinti villámvédelem szabványsorozatának (MSZ EN 62305) négy lapja van, az előző lapszámban a 3-as lap tárgyalását kezdtük meg, amelynek ismertetését ezen cikk keretei között folytatjuk.