Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Ötletek redőnyvezérlésre

Relés ötletek és trükkök 23.

2021/11. lapszám | Porempovics József |  716 |

Ötletek redőnyvezérlésre

Nehéz találni manapság olyan családi házat, lakást, ahol ne lenne az ablakokra redőny szerelve. Nem ritka, hogy ezek a redőnyök, zsaluziák motorral működnek és az is természetes már, hogy távirányítással vezérelhetők. Sőt mi több, erre a területre is betörtek az „okosnak” nevezett eszközök és megoldások, melynek köszönhetően mobiltelefon applikációval wifi- vagy távoli kapcsolattal is elérhetők. A korszerűbb megoldásokban a „csőmotornak” nevezett meghajtóba nem csak a két irányt mozgató motor és a végálláskapcsolók kapnak helyet, hanem a távvezérlés ISM sávú RF modulja is, vagy akár maga a wifi-adapter.

Természetesen az intelligens épületautomatizálási rendszerek felhasználói számára is rendelkezésre állnak a vezérlési megoldások rendszeren belül, hozzátéve, hogy ebben az esetben már a tervezéskor körültekintőnek kell lenni a kétirányú meghajtó (csőmotor) kiválasztásánál, hiszen az „okosház-rendszernek” tudnia kell mindkét irányban vezérelni a motorokat. Az intelligens rendszerek általában relékimenetekkel vezérlik a motorokat, ami azt jelenti, hogy hozzá kell férniük a redőnymotor vezérlését biztosító hardverhez (normál esetben a motor két irányvezetékéhez). Sajnos az eleve, gyárilag távirányítással egybeépített redőnyvezérlések és az ilyen csőmotorok általában nem rendelkeznek külső kontaktussal történő vezérlést biztosító bemenetekkel, ezért az ilyen csőmotorok gyakorlatilag nem illeszthetők be az intelligens rendszerekbe (néhány kivételtől eltekintve).

A cikk még 16 823 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Vezérléstechnika

Kapcsolódó

Automatikus helyiségvezérlés

Automatikus helyiségvezérlés

Relés ötletek és trükkök 17.

Kézi vezérlések másként

Kézi vezérlések másként

Relés ötletek és trükkök 13.