Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Villámvédelem

Az érintési és lépésfeszültség elleni vedelemről

2022/1-2. lapszám | Kruppa Attila |  2287 |

Az érintési és lépésfeszültség elleni vedelemről

A norma szerinti villámvédelem kapcsán egyre többször találkozhatunk a veszélyes érintési és lépésfeszültség elleni védelem téves – vagy legalábbis megkérdőjelezhető – szabályértelmezésével. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy az MSZ EN 62305 szabvány mely hiányosságai adnak táptalajt ennek, és egyúttal megpróbálunk útmutatást adni a helyes értelmezéshez.

Miről beszélünk?

Az érintési és lépésfeszültség elleni védelem (amire a továbbiakban ÉF/LF elleni védelemként is hivatkozunk majd) egy elég különös része a villámvédelmi szabványnak. A témával kapcsolatos kérdések sora azzal kezdődik, hogy mit is értsünk érintési feszültség, illetve lépésfeszültség alatt – ennek definíciója ugyanis hiányzik a szabványból.

Mielőtt az a vád érne bennünket, hogy már a cikk elején is lényegtelen dolgokkal foglalkozunk, mert „mindenki tudja”, hogy villámvédelemben mit értünk ÉF/LF alatt, csendesen jegyezzük meg, hogy villám hatására bekövetkező áramütés úgy is érhet valakit, hogy éppen egy külső vezetőképes hálózathoz csatlakozó készüléket (pl. vezetékes telefont) használ.

Na ez az érintési feszültség nem az az érintési feszültség, amiről itt szó lesz. Az érintési feszültségnek ezzel a fajtájával is foglalkozik a szabvány, de mi most nem, úgyhogy talán mégsem haszontalan, ha legalább a magunk számára egyértelműsítjük, hogy az alábbiakban kifejezetten csak az LPS részeinek megérintése vagy megközelítése miatt bekövetkező áramütés elleni védelemmel foglalkozunk. (A fogalmakat lásd a keretes írásainkban).

A cikk még 19 107 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Villámvédelem

Kapcsolódó