Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2022. május

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Inverterek tűzveszélye – az ismeretlen gyújtogató

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 9.

Király András |  5473
31 4.74 (23)

Invertereket a villamos rendszerekben egyre több helyen használunk. A hagyományos tápegységek esetében, az 50 Hz-es hálózaton a feszültségátalakítás jellemzően transzformátorokkal történt meg. Ehhez jellemzően nagy méretű és súlyú vasmagot, és ahhoz illeszkedő tekercseket használtak. Ugyanakkor a félvezető technika fejlődésével lehetőség nyílott arra, hogy a méretek és a súly csökkenthetők legyenek.

Ausztria legszebb „akkumulátora”

Hárfás Zsolt |  1735
5 4.6 (5)

Ausztria köztudottan a víz birodalma a földrajzi adottságainak köszönhetően. Az osztrák Alpokban számtalan hegycsúcs, patak, folyó, víztározó és vízerőmű található. Ezek közül az egyik műszaki szemmel is igazán izgalmas létesítmény az Alpok 3000 méteres hegycsúcsainak ölelésében, 2040 méter tengerszint feletti magasságban, csodás környezetben lévő Kaprun Limberg II. szivattyús-tározós erőmű, ami a természet erejének és a mérnöki tudománynak a különleges kölcsönhatásából született. Ennek az erőműnek kiemelt szerepe van a villamosenergia-termelésben és annak szabályozásában is.

Vezérlés, kapcsoló, kötőkanna, sarokkád, flakon, fénycső

Ezt láttam – kontár megoldások

VL online |  2085
8 1 5 (8)

Kültéri reklámtábla vezérlési megoldása, illetéktelenektől védett kapcsoló, házi barkács kötőkanna, dugaszolóaljzat és sarokkád, hipós flakon újragondolva, helyi kapcsolású fénycső. A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból válogatunk. Ha a rovatunkban közreadott felvételekből sok jó példát nem is tudunk venni, legalább azt megtudjuk, hogyan ne csináljuk!

Hensel, LEDVANCE, Power, konferencia, Videosec, Siemens, Sylvania

Hírek, újdonságok

VL online |  540

Egy felhasználási helyes, társasházi fogyasztásmérő-szekrények a Henseltől, LEDVANCE okosvilágítás, Key Automation sorompók, jön az Elektromos Fűtés Konferencia, gyorscsatlakozók a Videosec kínálatában, Siemens SENTRON 3NA COM LV HRC biztosítóbetét, fényforrások beltéri és kültéri dekorációhoz.

Az e-mobilitás hálózati hatásai 3.

Slezsák István |  748
1 5 (1)

Az e-mobilitással foglalkozó cikksorozat első részében bemutatásra került, hogy Magyarország területén 2030-ig mennyi elektromos gépjármű és töltőberendezés várható a hálózati engedélyesek prognózisai szerint. Meg lettek határozva külön vizsgálandó kategóriák a gépjárművekre és a töltőkre is. Az egyes kategóriákban várható konzervatív és dinamikus felfutási forgatókönyv számai is ismertetésre kerültek. A második részben azzal foglalkoztunk, hogy az egyes kategóriák milyen töltési profillal vehetők figyelembe, és ennek milyen rendszerszintű hatása várható. Jelen cikkünkben részben arra keressük a választ, hogy lokálisan milyen kihívásokat jelent majd az elektromos autók jövőbeli elterjedése.

125 mm-es, akkumulátoros sarokcsiszolók

Áttekintő táblázat

VL online |  1113
1 5 (1)

Táblázatunkban a Bosch, a Flex, a Hilti, a Makita, a Metabo és a Würth termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Fotocellák a gyakorlatban

Ledneczki László |  688
5 4.8 (5)

Otthonunkat, házunkat többnyire kertkapu és a hozzá tartozó kerítés határolja körbe. Kényelmünk mellett a praktikusság is szempont lehet, ha a kertkaput automatizáljuk: időt spórolhatunk, nem kell kiszállni az autóból, ha esik az eső, és távolról is ki tudjuk nyitni, mire odaérünk, így egyenesen beállhatunk az udvarba vagy a garázsba.

UDHOME-ONE

Padlódoboz az OBO-tól

Támogatott cikk |  621

Az UDHOME komplett szerelvénybeépítő-egységeivel – más padló alatti rendszerektől függetlenül – az erősáramú és adatátviteli csatlakozók ott helyezhetőek el, ahol azokra szükség van. Az UDHOME-ONE padlódobozzal kiegészült portfólió, a termékcsalád legújabb és legkisebb tagja. Még laposabb kivitel, ezáltal garantálható a fenntartható és felhasználóbarát alkalmazás.

Villamos és elektronikus rendszerek építményekben

MSZ EN 62305-4:2011 Norma szerinti villámvédelem

Rátai Attila |  908
3 5 (3)

Cikkünkben arról fogunk ismereteket közölni, hogy milyen szabványi előírások vannak a villám hatásainak kezelésére az épület villamos berendezéseit illetően. Az MSZ EN 62305-4:2011 szabvány az MSZ EN 62305-4:2006 helyett lett kiadva, amely azonban 2014. január 13-ig még érvényes volt. Ez a szabvány jelenleg csak angolul elérhető, ezért nagy segítség lehet a szakmagyakorlónak, hogy a VL hasábjain magyarul is olvashatjuk a tartalmát.

Módosult az Országos Tűzvédelmi Szabályzat

Kruppa Attila |  2974
5 4.6 (5)

A Magyar Közlöny 2022. évi 66. számában megjelent a belügyminiszter 8/2022. (IV. 14.) BM rendelete, amely módosítja az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletet. Jogi értelemben tehát ugyanúgy, mint ahogy a 2019-es módosítást követően, továbbra is az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet tartalmazza majd az alapvető tűzvédelmi előírásokat, tehát a munkák során változatlanul erre kell majd hivatkozni. A módosítás a rendelet megjelenését követő 60. napon, június 13-án lép majd hatályba.

Szellőztetőventilátor-vezérlések

Relés ötletek és trükkök 28.

Porempovics József |  1190
3 5 (3)

Helyiségeink levegőjének páramentesítésére, illetve szagtalanítására az ablaknyitástól eltekintve a legelterjedtebb és legegyszerűbb módszer elszívóventilátorok telepítése. A ventilátor ebben az esetben nem cseréli a helyiség levegőjét, nem áramoltat vissza friss levegőt, ezért a szabadba kifújt levegő pótlásáról külön kell gondoskodni.