Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szabványok

Villamos és elektronikus rendszerek építményekben

MSZ EN 62305-4:2011 Norma szerinti villámvédelem

2022/5. lapszám | Rátai Attila |  1028 |

Villamos és elektronikus rendszerek építményekben

Cikkünkben arról fogunk ismereteket közölni, hogy milyen szabványi előírások vannak a villám hatásainak kezelésére az épület villamos berendezéseit illetően. Az MSZ EN 62305-4:2011 szabvány az MSZ EN 62305-4:2006 helyett lett kiadva, amely azonban 2014. január 13-ig még érvényes volt. Ez a szabvány jelenleg csak angolul elérhető, ezért nagy segítség lehet a szakmagyakorlónak, hogy a VL hasábjain magyarul is olvashatjuk a tartalmát.

Jelentős változások az előző kiadáshoz képest

  • A szigetelő interfészek alkalmasak a csatlakozó vezetéken belépő lökőhullámok csökkentésére.
  • Összekötő alkatrészek legkisebb keresztmetszete kismértékben megváltozott.
  • Az első negatív rövid idejű kisülés, mint a belső rendszerek elektromágneses zavarforrása bevezetésre kerül, számítási célokra.
  • A túlfeszültség-védelmi készülékek, SPD-kiválasztása a védelmi szint tekintetében pontosításra került, az SPD utáni hálózaton a lengések és indukciós hatások pontosabb figyelembevételével.
  • A korábbi szabvány C mellékletét, amely a túlfeszültség-védelmi készülékek, SPD-k koordinációjával foglalkozott, visszavonták és visszautalták átdolgozásra az IEC/SC 37A bizottságnak.
  • Egy új D melléklet (tájékoztató) került a szabványba, amely a túlfeszültség-védelmi készülékek, SPD-k kiválasztása során figyelembe veendő tényezőket ismerteti.

A cikk még 27 667 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Villámvédelem