Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szakmakörnyezet

Módosult az Országos Tűzvédelmi Szabályzat

2022/5. lapszám | Kruppa Attila |  2850 |

Módosult az Országos Tűzvédelmi Szabályzat

A Magyar Közlöny 2022. évi 66. számában megjelent a belügyminiszter 8/2022. (IV. 14.) BM rendelete, amely módosítja az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletet. Jogi értelemben tehát ugyanúgy, mint ahogy a 2019-es módosítást követően, továbbra is az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet tartalmazza majd az alapvető tűzvédelmi előírásokat, tehát a munkák során változatlanul erre kell majd hivatkozni. A módosítás a rendelet megjelenését követő 60. napon, június 13-án lép majd hatályba.

A villamos szakma képviselői számára jó hír lehet, hogy a módosításoknak csupán kis része vonatkozik a szakterületre, és összességében ezek sem hoznak jelentős változást – ami természetesen nem jelenti azt, hogy egy-egy konkrét munka esetében a jogszabály változásai ne okozhatnának jelentős költségnövekedést, vagy -csökkenést. A módosítások részletes tanulmányozása tehát nem mellőzhető. A villamos szakterületet érintő, lényegesebbnek tekinthető változások alábbi felsorolása csak arra szolgál, hogy felhívja a szakemberek figyelmét ennek szükségességére.

Tűzgátló lezárások

A térelhatároló építményszerkezeteken (falakon, födémeken) átvezetett villamos (és egyéb) vezetékrendszerek tűzgátló lezárására az OTSZ 27.§-ában leírtak vonatkoznak. Az OTSZ azonban bizonyos esetekben felmentést ad a tűzgátló lezárás követelménye alól, a módosító rendelet 13.§-ában leírtak ennek részleteit pontosítják.

Külső oltóvízellátást biztosító szivattyúk

A módosító rendelet 39.§-ának harmadik bekezdése az épületeken kívül elhelyezett tűzcsapok oltóvízellátását biztosító szivattyúkat a tűzeseti fogyasztók körébe sorolja, és tápellátásukról is ennek megfelelően kell gondoskodni. Lényeges – és az épületek tápellátásának módját alapvetően érintő változás –, hogy az új rendelet 47.§ második bekezdésének értelmében e fogyasztók megtáplálását biztonsági tápforrásról kell biztosítani.

Napelemes rendszerek

A rendelet 41.§-a az épületek homlokzatán elhelyezett napelemes rendszerek tűzterjedés elleni védelmére vonatkozó, az OTSZ 87.§ 4. pontjában megfogalmazott előírást módosítja, amely a modulok elhelyezésének lehetőségét és módját befolyásolja. A változás elősorban építészeti és tűzvédelmi szempontból érdekes, de áttételes vonatkozásai villamos szempontból is lehetnek.

Tűzeseti fogyasztók tápellátása

A keretes írásban olvasható, hogy a módosító rendelet 39. és 47. paragrafusa új (és meglehetősen szigorú) előírásokat fogalmaz meg a külső oltóvízellátást biztosító szivattyúk tápellátására vonatkozóan. Ezen túlmenően a 47.§ első bekezdése pontosítja a tűzállósági teljesítménykövetelmény időtartamára vonatkozó követelményt abban az esetben, amikor az építményszerkezetek tűzállósági teljesítményét vagy a tűzszakaszok megengedett méretét fokozott üzembiztonságú tűzoltó berendezés figyelembevételével állapították meg.

Nem norma szerinti villámvédelem

A rendelet 48. paragrafusa az OTSZ 140.§ (3) bekezdését egészíti ki, pontosítva és egyértelműsítve, hogy a nem norma szerinti villámvédelemmel rendelkező építmények villámvédelmének felülvizsgálata, átalakítása és létesítése nem csak a létesítéskor érvényes szabványok, illetve jogszabályok szerint történhet, hanem azzal egyenértékű módon is. A paragrafus ebben a formában most még talán nehezen érthető kiegészítésének értelme a Villamos TvMI újabb kiadásával válik majd világossá, amely egységes szerkezetben foglalja majd össze a nem norma szerinti villámvédelem követelményeit.
A kiragadott részeken túl érinti még az OTSZ módosítása a biztonsági világítást és a tűzjelző rendszereket is. Az OTSZ módosítását értelemszerűen a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek változása kíséri majd. Ezek előreláthatólag az OTSZ hatálybalépésével egy időben, júniusban jelennek majd meg.

A változások részletes ismertetésével a VL június 7-én megjelenő 2022/6. számában foglalkozunk majd.

Legyen Ön is előfizetőnk!

Ne maradjon le a szakma aktualitásairól! A Villanyszerelők Lapja egy évente 10 alkalommal, nyomtatott formában megjelenő épületvillamossági szaklap. A VL előfizetői korlátlan hozzáférést kapnak a korábban megjelent lapszámok teljes tartalmához is, amit pdf formátumban le is tölthetnek!

Érdekel az előfizetés

OTSZTűzvédelemTvMI

Kapcsolódó

A fogyasztói hálózatok végpontjai

A fogyasztói hálózatok végpontjai

Dugaljak, elosztók, hosszabbítók. Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 5.

Miért tűzveszélyes az áramlopás?

Miért tűzveszélyes az áramlopás?

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 2.