Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Tűzvédelem

A fogyasztói hálózatok végpontjai

Dugaljak, elosztók, hosszabbítók. Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 5.

2021/7-8. lapszám | Király András |  1371 |

A fogyasztói hálózatok végpontjai

Cikksorozatunkban eddig főleg a fogyasztói hálózat mérő előtti és utáni szakaszával foglalkoztunk. Azonban mit ér a hálózat, ha nincs rajta fogyasztó? Egy elektromos készülék attól válik fogyasztóvá, hogy a hálózat részévé tesszük, és abban áram folyik. Ehhez csatlakoztatni kell az eszközt a hálózathoz, amelyre számos megoldás létezik – ebben a cikkben az oldható csatlakozókötésekről és a velük kapcsolatos veszélyekről ejtünk szót.

A legtöbbet használt és legismertebb csatlakozás a dugaszolóaljzat-dugaszolóvilla páros. A terheléstől függően többfajta méretben, földelt vagy védőföldel és nélküli kivitelben, egy-, kék, háromfázisú csatlakozással készülnek. Maga a dugaljzat lehet süllyesztett vagy falra (felü letre) szerelt, vagy ezek akár rejtett változatai is. A megjelenés számunkra most nem fontos, a lényeg a csatlakozási elv: egy rendszerint körkeresztmetszetű viIIaszár egy méretben hozzá igazított rugós hüvelybe illeszkedik, ezáltal kellően nagy felü leten adja át az áramot. Átadni átadja, de ha az illeszkedés nem elegendően pontos és kellő méretű, akkor nem kívánt melegedés lép fel. Ha a kapcsolat nagyon gyenge, akkor a melegedés mértéke elérheti a műanyag szigetelésbomlási hőmérsékletét, ami végül gyulladást okozhat.

A cikk még 6 582 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

TűzvédelemTűzveszélyTűzvizsgálat

Kapcsolódó