Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Energetika

Ausztria legszebb „akkumulátora”

2022/5. lapszám | Hárfás Zsolt |  571 |

Ausztria legszebb „akkumulátora”

Ausztria köztudottan a víz birodalma a földrajzi adottságainak köszönhetően. Az osztrák Alpokban számtalan hegycsúcs, patak, folyó, víztározó és vízerőmű található. Ezek közül az egyik műszaki szemmel is igazán izgalmas létesítmény az Alpok 3000 méteres hegycsúcsainak ölelésében, 2040 méter tengerszint feletti magasságban, csodás környezetben lévő Kaprun Limberg II. szivattyús-tározós erőmű, ami a természet erejének és a mérnöki tudománynak a különleges kölcsönhatásából született. Ennek az erőműnek kiemelt szerepe van a villamosenergia-termelésben és annak szabályozásában is.

 

Közismert, hogy Ausztria a hegyek és hegyi vízfolyások országa. Kiváló földrajzi és vízrajzi adottságainak köszönhetően több mint 3000 kisebb-nagyobb vízenergiát hasznosító erőmű termel Ausztriában a nemzeti hálózatra. Az osztrák villamosenergia-rendszer mintegy 24 000 MW beépített kapacitásából a vízerőművek 8300, a szivattyús-tározós erőművek 3500, a gáz- és szénerőművek pedig több mint 4500, a szélerőművek 3500, a naperőművek pedig 2500 megawatt teljesítményt képviselnek. A közel 50 százalékos vízerőművi részarány miatt az osztrák termelésből – éves szinten – a vízerőművek 60-70, a gázerőművek 15-20 százalékkal részesednek.

Nézzük meg most kicsit közelebbről, hogyan is épül fel az osztrák energiarendszer és milyen létesítményekkel termelik nyugati szomszédaink az áramot! Ezek közül az egyik, műszaki szemmel is izgalmas berendezés, Ausztria legmagasabb hegyének, a 3798 méter magas Grossglockner lábánál található. A Hohe Tauern hegycsúcsainak ölelésében, 2040 méter tengerszint feletti magasságban fekszik a Kaprun Limberg II. szivattyús-tározós erőmű.

A cikk még 9 859 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Erőmű