Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Tűzvédelem

Inverterek tűzveszélye – az ismeretlen gyújtogató

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 9.

2022/5. lapszám | Király András |  5183 |

Inverterek tűzveszélye – az ismeretlen gyújtogató

Invertereket a villamos rendszerekben egyre több helyen használunk. A hagyományos tápegységek esetében, az 50 Hz-es hálózaton a feszültségátalakítás jellemzően transzformátorokkal történt meg. Ehhez jellemzően nagy méretű és súlyú vasmagot, és ahhoz illeszkedő tekercseket használtak. Ugyanakkor a félvezető technika fejlődésével lehetőség nyílott arra, hogy a méretek és a súly csökkenthetők legyenek.

Ehhez csak annyi kell, hogy a hálózati tápfeszültséget egyenirányítsák, majd ezt egy félvezetővel – most már nem 50 Hz, hanem sokkal magasabb frekvenciájú – váltakozó árammá alakítva vezessék rá egy nagyfrekvenciás transzformátorra. Ez a transzformátor többnyire már nem lemezelt, hanem ferrit vasmagos, és lényegesen kisebb súlyú és méretű. Ezt követően, a nagyfrekvenciásan transzformált feszültség egyenirányítása után, az a hagyományos módon hasznosítható. Lényegében ez az inverteres tápegységek működésének fő jellemzője, ami további vezérlési lehetőségeket is tartalmaz.

Ma már többnyire inverter segítségével szabályozzuk a mosógép motorját, töltjük az akkumulátoros eszközöket, szabályozzuk a megvilágítás erősségét, töltjük az elektromos meghajtású gépkocsik akkumulátorát, a napelemek áramát átalakítjuk a fogyasztói hálózat számára és még számtalan, egyre bővülő alkalmazásra vesszük igénybe.

Jelen cikk egy, a legtöbb szakember számára is ismeretlen területre kalauzol el. Az inverterek egy eddig rejtett tulajdonsága az, hogy egyes külső zavarok hatására komoly és végzetes tüzek okozója lehet. Ennek oka, hogy egy külső eredetű, nagyfrekvenciás túlfeszültség-impulzus hatására a szintén nagyfrekvenciás szaggatást végző félvezető károsodhat és zárlatba kerülhet.

A cikk még 10 703 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

InverterTűzvédelemTűzveszélyTűzvizsgálat