Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2022. július-augusztus

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Épül az első török atomerőmű

Hárfás Zsolt |  1196
2 4 (2)

Törökország – Magyarországhoz hasonlóan – ambiciózus atomerőmű-építési stratégiát valósít meg. Az épülő törökországi Akkuyu Atomerőmű az ellátásbiztonság garantálása, az olcsó áram folyamatos rendelkezésre állása, a klímavédelmi célok teljesítése, valamint az importált és drága fosszilis energiahordozók mennyiségének jelentős csökkentése érdekében valósul meg. A Roszatom török projektjét nem befolyásolják az Oroszország elleni szankciók, amiről Dmitrij Romanyec, az Akkuyu Atomerőmű projektet megvalósító Akkuyu Nuclear vállalat igazgatóhelyettese beszélt a Földközi-tenger partján, Mersin tartományban, Ciprussal átellenben zajló építkezés helyszínén.

Így lesz szabványos a napelem-telepítés

MSZ HD 60364-7-712:2016

Rátai Attila |  4948
20 4.67 (18)

A fotovoltaikus rendszerek szabványával korábban már foglalkoztunk a VL hasábjain, azonban időközben megjelent magyar nyelven is egy frissebb kiadás, így érdemes ismét kézbe venni. A szabvány pontos megnevezése: „MSZ HD 60364-7-712:2016 Kisfeszültségű villamos berendezések. 7-712. rész: Különleges berendezésekre vagy helyekre vonatkozó követelmények. Napelemes (PV-) rendszerek.”

Árnyékolástechnika, dugalj, furat, szenesedés, földelés

Ezt láttam – kontár megoldások

VL online |  2749
16 4.79 (14)

Sajátos árnyékolástechnika, törölközőszárító dugalj elé, túl szűk furat, elszenesedés, földelésszerűség, réz és alumínium találkozása. A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból válogatunk. Ha a rovatunkban közreadott felvételekből sok jó példát nem is tudunk venni, legalább azt megtudjuk, hogyan ne csináljuk!

Legrand, Fronius, Schneider, TRACON, Siemens, Daniella

Hírek, újdonságok

VL online |  847

Új szerelvénycsalád a Legrand kínálatában, Fronius sikerek az energiatároló-vizsgálaton, új Wiser funkció a Schneider Electric kínálatában, okos RGBW hangulatvilágítás a TRACON-tól, elindult a Siemens Xcelerator, Stilo ABS elosztószekrények.

Elektromos zárak és mágnesek

Ledneczki László |  931
3 4.67 (3)

A cikkünk tárgyául szolgáló eszközök sokkal inkább kapcsolódnak a biztonságtechnika témaköréhez, mintsem az erősáramú szakterülethez, azonban számos eset elképzelhető, amikor egy villamos szakember elektromos zárakkal kapcsolatos megkeresést kap, így nem árt sorba venni a tudnivalókat.

DIN-sínre szerelhető, külső szenzoros alkonykapcsolók

Áttekintő táblázat

VL online |  667
2 1 4 (1)

Táblázatunkban a ABB, az ELKO EP, a Gewiss, a Hager, a Schneider, a Schrack, a Siemens, a Theben és a Tracon termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Iskolai és munkahelyi hangjelzések vezérlése

Relés ötletek és trükkök 30.

Porempovics József |  1028
1 5 (1)

Ki ne emlékezne a csengő hangjára, melyet naponta többször is hallhattunk tanulmányaink helyszínein, az iskolákban. A hangjelzés fontos része az intézményi rend kialakításának és fenntartásának. A jelzőkürt vagy csengő használata munkahelyeken sem ritka a munkaközi szünetek vagy más események jelzésére.

A mérés az energiahatékonyság alapja

Támogatott cikk |  1227

Napjainkban az energetikai szektor folyamatosan változik, mivel a globális trendek kihívásai mellett az üzembiztonság, illetve a költség- és energiahatékonyság elvárásainak is meg kell felelnie.

Az e-mobilitás hálózati hatásai 5.

Frekvenciaszabályozás villanyautók segítségével

Slezsák István |  768

Az e-mobilitásról szóló cikksorozatunk korábbi részeiben ismertetésre kerültek a hazai előrejelzések, majd a várható rendszerszintű és lokális kihívások, legutóbb pedig az elektromos autók hálózati szűk keresztmetszetek kezelésére való felhasználási lehetőségei. Ebben a részben bemutatásra kerül egy olyan tanulmány, amely az elektromos autók rendszerszintű, jellemzően frekvenciatartási problémák kezelésére való alkalmasságát vizsgálta.

Innovatív megoldások a kisfeszültségű elosztóhálózat fejlesztésében

Táczi István Péter Gábor Mihály Dr. Vokony István |  1075
4 4.5 (4)

A megújuló energiaforrások térnyerése alapjaiban véve alakítja át a villamosenergia-rendszer felépítését. Hazánkban leginkább a naperőművi kapacitások növekedése tapasztalható, 2022 áprilisára a 3000 MW feletti teljes beépített teljesítményből több, mint 1100 MW háztartási méretű kiserőmű volt. A Nemzeti Energiastratégia alapján ez a trend folytatódni fog, a naperőművi kapacitás 2030-ra a 6500, míg 2040-re a 11 000 MW értéket is eléri majd.