Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Szivattyús vezérlés szintszondák nélkül

Relés ötletek és trükkök 40.

2023/7-8. lapszám | Porempovics József |  450 |

Szivattyús vezérlés szintszondák nélkül

A folyadékszivattyúk öntöző-, szennyvízátemelő, házi vízmű vízellátórendszerbe történő beillesztésekor több más mellett két fontos dologra mindenképpen figyelni kell. Egyik lényeges szempont, hogy a szivattyú a rendszernek megfelelő algoritmus szerint működjön, azaz a töltés vagy ürítés logikáját kövesse. Másik, talán ennél is fontosabb a motor védelme a gyakrabban előforduló szárazonfutás ellen, vagy akár a ritkább túlterhelés ellen is.

A szintfigyelés és védelmi funkciók sok esetben össze is mosódnak, hiszen pl. egy búvárszivattyú úszókapcsolója a szintfigyelés mellett egyúttal szárazonfutás elleni védelemre is szolgál. Biztosabb módszer a védelemre, ha a szintfigyelés mellett figyeljük a motor áramfelvétel-csökkenését is, ami a szárazonfutásra utal, vagy akár a cosϕ változást, mely a szárazonfutást és a túlterhelést is képes detektálni. További módszer a védelemre a motorhőmérséklet figyelése, melyhez a motor tekercsei közé gyárilag beépített PTC termisztor adja az ellenőrző jelet. Szerencsére a gyártók termékpalettáin megtalálhatók a szükséges eszközök, melyek a hagyományos védelmek mellé kiegészítő védelemként építendők be egy-egy adott rendszerbe.

A cikk még 16 176 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ReléVezérléstechnika

Kapcsolódó