Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2023. április

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Beépíthető-e csatlakozóaljzat a mérőszekrénybe?

Családi ház földre telepített fogyasztásmérő-szekrény esetén

Benyák László |  3257
23 1 4.44 (18)

A felhasználó a családi házának udvarán lévő füves terület gondozásához egy csatlakozóaljzatot szeretne beépíttetni a földre telepített fogyasztásmérőszekrénybe. A fogyasztásmérőhely az ingatlan közterületi határánál, a kerítéstől 1 méter távolságra lett elhelyezve, és 2018-ban létesült. Beépíthető-e a meglévő fogyasztásmérő-szekrénybe a csatlakozóaljzat? Mire figyeljek oda? – kérdezte a regisztrált villanyszerelő.

MSZ HD 60364-4-46:2017

Leválasztás és kapcsolás – alapelvek

Rátai Attila |  2337
11 4.67 (9)

Ez a harmonizációs dokumentum a villamos berendezésekkel vagy a villamos táplálású szerkezetekkel kapcsolatos veszélyeket megelőző vagy elhárító, nem automatikus helyi és távleválasztási, valamint üzemi célú kapcsolási műveletekkel, az áramkörök vagy villamos szerkezetek vezérlését végző kapcsolásokkal foglalkozik. A szabvány neve: „MSZ HD 60364-4-46:2017. Kisfeszültségű villamos berendezések 4-46. rész: Biztonság. Leválasztás és kapcsolás”.

MSZ HD 60364-5-537:2017

Leválasztás és kapcsolás – megvalósítás

Rátai Attila |  2407
12 5 (10)

A szabvány teljes neve: „MSZ HD 60364-5-537:2017 Kisfeszültségű villamos berendezések. A villamos szerkezetek kiválasztása és szerelése. A védelem, leválasztás, kapcsolás, vezérlés és ellenőrzés eszközei. Leválasztás és kapcsolás” A 60364 szabványsorozatnak ez a része tehát a leválasztásra és kapcsolásra vonatkozó általános követelményekkel, valamint ezeket a műveleteket végző eszközök kiválasztására és szerelésére vonatkozó követelményekkel foglalkozik.

Gyártói újdonságok, kereskedői hírek

VL online |  730
1 5 (1)

Az áprilisi újdonságok között megtalálhatók a szivattyúvédelemhez használható relék, a kábelösszekötő-dobozok robbanásveszélyes területekhez, a különféle LED-es lámpatestek, az elektromosautó-töltők valamint új gyöngyösi és siófoki villamossági szaküzletek nyitásának híre, valamint az Infonapok időpontjai és helyszínei

Így készült Budapest napelemtérképe

Soha Tamás |  1620

A Budapesti Klímastratégiában a főváros vállalta, hogy a széndioxid-kibocsátásában 40% csökkentést ér el 2030-ra. Ambiciózus terve több összetevőből áll, melynek egyik eleme, hogy a város villamosenergia-előállításának zöldítésére 1500 MW beépített fotovoltaikus kapacitás megvalósulását segíti elő különböző ösztönzőkkel.

Kb. 3 kg-os, akkumulátoros fúró-, vésőkalapácsok

Áttekintő táblázat

VL online |  551
7 4.6 (5)

Táblázatunkban az AEG, az EINHELL, a FLEX, a HiKOKI, a Makita, a Metabo és a Bosch termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Fénycső kontra LED-cső I.

A fénycsőgyártás kivezetése az EU piacáról

Dr. Pilter József Zoltán |  1083
7 5 (5)

A fénycsövek kivezetését az EU piacáról sok éves bizonytalanság és viták előzték meg. Végül több jogszabály együttes hatására 2023-ban szűnik meg a piacon lévő típusok többsége. Bár nem okozott meglepetést, a világítástechnikai ipar történetében fontos mérföldkő lesz ez a változás. A LED-ek ugyan forradalmasították a világítástechnikát, mégis, egy ilyen mértékű változás komoly kihívások elé állítja a szakmát, annak minden negatív és pozitív hatásával, főleg, mivel a villamosipari vállalkozások, a tervezők és a felhasználók nem sokat hallanak a tervezett kivezetésről.

Ezt láttam

VL online |  1135
15 4.79 (14)

A Villanyszerelők Lapja egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból válogatunk. Ha a rovatunkban közreadott felvételekből sok jó példát nem is tudunk venni, legalább azt megtudjuk, hogyan ne csináljuk!

Folyadékszint-kapcsolások

Relés ötletek és trükkök 37.

Porempovics József |  631
1 5 (1)

Sajnos már évek óta tapasztalhatjuk az egyre szárazabb, esőmentes időjárást, mely hosszú távon aszályhoz vezet. Okát nem tisztünk firtatni, de ismerjük a médiában és más szakmai publikációkban felvetődő lehetséges okokat, ahol első helyen talán a globális felmelegedés áll, aztán jönnek sorban a károsanyag-kibocsájtók (autók, gyárak stb.), az erőművek és még a tehenek sem maradnak ki… A nagyüzemi mezőgazdasági termelés ilyenkor komoly károkat szenved, melyet mi átlagpolgárok is negatívan élünk meg, hiszen a zöldség, gyümölcs ára mellett a kenyér, sőt a takarmány miatt a hús ára is megemelkedik.

Ezt tudják a hibrid napelemes rendszerek

Zvara Szabolcs Házi Ádám |  1017
5 1 4.6 (5)

Magyarországon a 2001. évi villamosenergia-törvény nyitotta meg az utat a napelemes rendszerek elterjedése előtt. Ebben a törvényben szabályozták először a geotermikus, a nap-, a szél-, a biomassza- és a vízenergia segítségével, vagyis megújuló forrásból megtermelt villamos energia átvételének szabályait. Az eltelt 22 évben a napelemek folyamatos fejlődésen mentek keresztül. A gyártástechnológia, a hatékonyság, a minőség, a kapacitás és az elérhetőség is egyre jobb lett. A lakossági felhasználás terjedését azonban nehezítette, az általában mindenhol könnyen elérhető, s olcsó volt a megszokott, fosszilis alapú energia, így rengeteg ösztönzésre volt szükség a háztartási méretű kiserőművek piacának berobbanásához.