Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Világítástechnika

Fénycső kontra LED-cső I.

A fénycsőgyártás kivezetése az EU piacáról

2023/4. lapszám | Dr. Pilter József Zoltán |  1083 |

Fénycső kontra LED-cső I.

A fénycsövek kivezetését az EU piacáról sok éves bizonytalanság és viták előzték meg. Végül több jogszabály együttes hatására 2023-ban szűnik meg a piacon lévő típusok többsége. Bár nem okozott meglepetést, a világítástechnikai ipar történetében fontos mérföldkő lesz ez a változás. A LED-ek ugyan forradalmasították a világítástechnikát, mégis, egy ilyen mértékű változás komoly kihívások elé állítja a szakmát, annak minden negatív és pozitív hatásával, főleg, mivel a villamosipari vállalkozások, a tervezők és a felhasználók nem sokat hallanak a tervezett kivezetésről.

A fő hajtóerő a higanyt tartalmazó termékek visszaszorítása, amely az elmúlt évtized során globális kérdéssé nőtte ki magát. A nemzetközi Minamata Egyezmény nem csak az egyes higanyt tartalmazó termékek forgalmazását, hanem azok gyártását, importját és exportját is korlátozza. Ez az egyezmény az EU szintjén az ún. “higanytörvényben” (az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2017/852 rendelete) jelenik meg, szorosan összekapcsolódva a veszélyes anyagok használatát szabályozó másik EU irányelv, az RoHS korlátozásaival (veszélyes anyagok korlátozásáról szóló 2002/95/EK irányelv). Mivel az EU RoHS jogszabály higanyra vonatkozó előírásai szigorúbbak, mint a globális Minamata Egyezményben foglalt határértékek, így az EU-ban a higanytörvény hatálya az RoHS megfeleléshez kötött.

A folyamat másik mozgatórugója az energiahatékonyság. A jelenlegi energiaválságban egy ilyen lépésnek egyfelől van értelme, másfelől viszont a lecserélés költségei jól működő eszközök tekintetében elgondolkodtatóak.

A cikk még 10 364 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

FénycsőLEDVilágítástechnika

Kapcsolódó