Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2021. december

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Szauna, a meleget adó tűzforrás

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 7.

Király András |  1885
18 5 (14)

A hosszú, hideg téli napok egyik igazán felfrissülést adó élménye a szaunázás. Emlékszem, 16 évesen találkoztam vele először, finnországi utazásunk során egy valódi fatüzelésű szauna, majd egy órás úszás egy hideg tóban – azóta sem volt ehhez fogható szaunaélményem. A finnek egészségmegőrző találmánya hazánkban is egyre népszerűbb, wellnessközpontok, fürdők, szállodák elengedhetetlen részeivé lettek, de kisebb társaik már a lakásokban is teret hódítanak.

Indukált áram ellen védő ruházat

és vizsgálati követelmények fejlesztése

Dr. Cselkó Richárd Székely László Dr. Németh Bálint |  1085
7 4.5 (4)

Az átviteli és elosztóhálózaton a tipikus karbantartási munkálatokat földelt, kikapcsolt vezetékeken végezték a dolgozók az elmúlt évtizedekben. Azonban a növekvő energiaigény, a gazdasági okok miatt, továbbá a minőségi és folyamatos fogyasztói ellátás biztosítása érdekében, ez manapság nem minden esetben engedhető meg.

Vandálbiztos, 50 Hz, szú, földelés, kábeltévé, elburkolt kötés

Ezt láttam – kontár megoldások

VL online |  1941
10 4.43 (7)

Vandálbiztos kiépítés, 50 Hz nevű zenekar, akárcsak a szú, földelés egy mérőhelynél, a kábeltévés befejezte, elburkolt kötések. A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból válogatunk. Ha a rovatunkban közreadott felvételekből sok jó példát nem is tudunk venni, legalább azt megtudjuk, hogyan ne csináljuk!

Építmények fizikai károsodása és életveszély

MSZ EN 62305-3:2011 – Norma szerinti villámvédelem 3.

Rátai Attila |  1033
5 4.25 (4)

A jelenleg érvényes MSZ EN 62305 szabványsorozat csak angol nyelven érhető el. A szabvány magyar nyelvű ismertetését az elmúlt két lapszámban már olvashatták – ezt a cikksorozatot folytatjuk. A szabványsorozatnak négy lapja van, amelyek közül a hármas lapot tárgyaljuk most, ezúttal a földelőkről szólva.

Kapcsolóüzemű tápegységek

DIN-sínre szerelhető, moduláris, 24 V DC kimenettel rendelkező tápegységek áttekintő táblázata

VL online |  688
3 5 (1)

Táblázatunkban az ABB,a Mean Well, az Eaton, az ELKO EP, a Phoenix Contact, a Schneider, a Schrack és a Siemens termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Villamos eredetű tüzek megelőzése

Támogatott cikk |  979
3 1 3 (1)

Az ipari területek tűzeseteinél a villamos berendezések meghibásodása áll az első helyen. Magyarországon évente 500-ra tehető a tűzesetek száma és évente 1000 fő sérül, vagy hal meg ezek következtében, emellett az anyagi veszteség is hatalmas. Az emberek számára ilyenkor kialakuló extrém veszélyhelyzet mellett sérül az üzletmenet folytonossága. Ennek következményeként komoly termelési- és szolgáltatásbeli veszteségek jelennek meg, valamint sérülnek a termeléshez elengedhetetlen eszközök.

Közvilágítási lámpatestek avulása 1.

Gombár Kristóf Nádas József |  7876
5 5 (3)

A közvilágítás és az ipari létesítmények világításának korszerűsítése napjainkban nagyon fontos szerepet tölt be. A régi gázkisüléses fényforrást alkalmazó lámpatesteket új, korszerű LED-es lámpatestek váltják fel. De indokolt-e a nagynyomású nátrium és kompakt fénycsöves lámpatestek cseréje, ha még messze nem érték el tervezett élettartamuk végét? Hogyan és mennyire öregszik egy közvilágítási lámpatest?

ELKO EP, Siemens, Tracon, Rapas, Videosec

Hírek, újdonságok

VL online |  703
3 5 (2)

Komplex feszültségfelügyelet az ELKO EP új digitális moduljával, kivételes komfortot biztosít a Siemens okostermosztátja, esztétikus fali világítás a TRACON-tól, napelemes rendszerek felülvizsgálata, okosvezérlés a Videosectől.

Karácsonyi nyereményjáték

Díjazás 940 000 Ft értékben!

VL online |  4898
11 5 (7)

A Villanyszerelők Lapja évtizedes hagyománya, hogy decemberben játékra invitáljuk olvasóinkat – idén is így teszünk! A nyereményjátékban a támogató partnereink által feltett kérdésekre kell feleletválasztós módon válaszolni, a három lehetséges válaszból megjelölni a helyesnek gondolt megfejtést.

Süllyeszthető időzítők

Relés ötletek és trükkök 24.

Porempovics József |  873
2 5 (2)

A villamossági vezérlőeszközök közül talán az időzítő áramkörök tartoznak a legnépszerűbb, leggyakrabban használtak közé. A villanyszerelői gyakorlatban szinte mindennapos megjelenésük egyik oka lehet, hogy az idő életünk legmeghatározóbb része, hiszen szokták mondani: az egyetlen dolog, ami biztosan változik. A változást pedig a múlt, jelen és jövő eseményei jelentik. Az idő viszont nem csak egy emberi érzékelés, mely életünk eseményeinek sorrendiségéből adódik, hanem gépek, rendszerek működési folyamatainak meghatározója is – bár a kettő nyilván összemosódhat.