Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Tűzvédelem

Szauna, a meleget adó tűzforrás

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 7.

2021/12. lapszám | Király András |  1741 |

Szauna, a meleget adó tűzforrás

A hosszú, hideg téli napok egyik igazán felfrissülést adó élménye a szaunázás. Emlékszem, 16 évesen találkoztam vele először, finnországi utazásunk során egy valódi fatüzelésű szauna, majd egy órás úszás egy hideg tóban – azóta sem volt ehhez fogható szaunaélményem. A finnek egészségmegőrző találmánya hazánkban is egyre népszerűbb, wellnessközpontok, fürdők, szállodák elengedhetetlen részeivé lettek, de kisebb társaik már a lakásokban is teret hódítanak.

Három tűzeset tanulságai

A szaunához minimum két dolog kell: valamilyen fűtőtest és egy helyiség, amit felfűtünk. A szaunatervezés, -építés titkaiba most ne menjünk bele, erre kiváló szakcégek vannak hazánkban is. Ugyanakkor a villanyszerelők és a tűzoltók közös találkozási halmazai közül most a szaunák tűzvédelmi sajátosságaival foglalkozunk, amelyek a villamos árammal függenek össze.

A levegőt, testeket felmelegítő fűtőeszközök közül a legrégebbi – egyben ma már a legritkább – a fatüzelésű kályha, ami rendszerint a körülötte és rajta elhelyezett lávaköveket melegíti fel. Ha valaki erre azt gondolná, hogy nincs köze az áramhoz, nagyot téved. Első példánk egy olyan esetet dolgoz fel, amelyben a szaunahasználattal összefüggésben keletkezett tűz, attól függetlenül, hogy a helyiséget milyen kályhával fűtjük fel.

A leginkább kedvelt „hagyományos” finn szauna a villamos árammal fűtött szaunakályha révén adja le a hőt. A nagy áramfelvétel azonban a szokottnál is nagyobb odafigyelést igényel a szerelést végzőtől. A leggyakoribb hibára a cikkünk második esete hívja majd fel a figyelmet.

A cikk még 19 272 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

TűzvédelemTűzveszély