Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Süllyeszthető időzítők

Relés ötletek és trükkök 24.

2021/12. lapszám | Porempovics József |  763 |

Süllyeszthető időzítők

A villamossági vezérlőeszközök közül talán az időzítő áramkörök tartoznak a legnépszerűbb, leggyakrabban használtak közé. A villanyszerelői gyakorlatban szinte mindennapos megjelenésük egyik oka lehet, hogy az idő életünk legmeghatározóbb része, hiszen szokták mondani: az egyetlen dolog, ami biztosan változik. A változást pedig a múlt, jelen és jövő eseményei jelentik. Az idő viszont nem csak egy emberi érzékelés, mely életünk eseményeinek sorrendiségéből adódik, hanem gépek, rendszerek működési folyamatainak meghatározója is – bár a kettő nyilván összemosódhat.

Természetesen a villamossági vezérlőeszközök gyártói is tisztában vannak az időrelék iránti nagyfokú piaci érdeklődéssel, melynek következménye a különböző időművek széles skálájának kifejlesztése és gyártása. Az úgynevezett diszkrét időművek – mint kapcsolóórák és időrelék –, idő alapon történő kapcsolásokat hajtanak végre.

Előbbi valós idő szerint kapcsol, utóbbi külső vezérlésre indít valamilyen elengedésvagy meghúzáskésleltetést, vagy akár impulzusformálást. Kimeneti kapcsolószervük a legtöbb esetben relé, de előfordulnak félvezető kapcsolóelemmel készült típusok is, mely jellemzően triak kimenetet jelent. Kivitelük is változatos, de a legtöbb eszköz mégis kalapsínre rögzíthető moduláris formában jelenik meg a kereskedések polcain. Az egyedi dobozolású időrelék között népszerűek a kötővagy szerelvénydobozba süllyeszthető, úgynevezett „pogácsa” típusú (alakú) időrelék vagy más funkcióra használható süllyeszthető eszközök is (pl. dimmerek). A következőkben kicsit körbejárjuk a „pogácsa” időrelék használatát, illetve „desszertként” bemutatunk egy érdekes időzítő szerelvényt is.

A cikk még 17 296 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Vezérléstechnika