Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2022. október

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Napelemes rendszer megtérülése a megváltozott rezsidíjak mellett

Slezsák István |  694
6 4.8 (5)

2022. augusztus 1-től az Egyetemes Szolgáltatás (ESZ) keretei között csatlakozási pontonként rezsicsökkentett hatósági áron vételezhető villamos energia mennyisége az átlagos fogyasztás alapján korlátozásra került. Amennyiben az ügyfél túllépi a hatósági áron vételezhető keretet, úgy ún. lakossági piaci áron vételezhet energiát. Az átlagos fogyasztás fölötti többletfogyasztás árának emelése hatással van az otthoni napelemes rendszerek, vagyis a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) megtérülési idejére is. A cikkben néhány jellemző eset kerül elemzésre.

Új energiacímke a világításban

Tóth Dávid Noel |  1700
6 4.33 (6)

Az Európai Unió Bizottságának 2019-ben elfogadott rendelete az energiacímke megújításáról 2021-ben két fázisban lépett életbe. Az új energiacímke első ránézésre nem ment keresztül nagy változásokon, azonban jobban szemügyre véve jelentős újdonságokat fedezhetünk fel rajta: a címke mögött rejlő elméleti hátteret ugyanis teljesen új alapokra helyezték, egy egységes rendszerbe foglalva a különféle kategóriájú termékeket. Cikkünkben a fényforrásokra vonatkozó új energiacímke újdonságait tekintjük át, a való életből vett példa számításokkal illusztrálva.

hírek, újdonságok

VL online |  834
1 4 (1)

Raptor 15 kA-es primer áramnyomató-rendszer a C+D Automatika Kft.-től, tűzeseti DC leválasztókapcsoló napelemes rendszerekhez a Ganz KK-tól és új asztali lámpák a Daniella-deLux kínálatában

Középfeszültségű kapcsolóberendezések zárlatbiztossága

Dr. Papp Gusztáv |  959
6 4.6 (5)

Ifjú műegyetemista koromban, még a múlt évezredben, mérnökké avatásom hajnalán, a záró szemeszterben 8-10 helyett már csak egyetlen kötelező tantárgyunk volt: a munkavédelem. Túl a matematika és az elméleti villamosságtan szigorlaton, nem kevés kemény szaktárgyi vizsgával, zárthelyivel és laborgyakorlattal a hátunk mögött, a diplomaírás félévére az egyetem vezetése csak ezt az alig szakmai tantárgyat rótta ránk, azt is csupán heti 2 órában.

LED-es kijáratjelzők

Áttekintő táblázat

VL online |  563
2 5 (2)

Táblázatunkban az ASM, az AWEX, a Beghelli, a Daniella, az EATON, az EMOS, a Hunilux, az Inotec és a Tracon termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Napelemes rendszerek vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelményei 1.

Rátai Attila |  3542
15 4.6 (10)

A közelmúltban magyar nyelven is megjelent az MSZ EN 62446-1:2022 Fotovillamos (PV-) rendszerek. Vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelmények. 1. rész: Hálózatra kapcsolt rendszerek. Dokumentáció, üzembe helyezési vizsgálatok és szemrevételezés című szabvány, cikkünkben ezt ismertetjük.

A robbanásbiztonság-technika elmúlt 20 éve és a jövő feladatai

Robbanásbiztonság-technika XIV.

Parádi Ervin |  1431
1 5 (1)

2004. május 1-én csatlakoztunk az Európai Unióhoz, melyben vállaltuk, hogy jogrendszerünkbe integrálásra kerülnek többek között az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó alapvető normák. Az integráció papír alapon sikerült. De sikerült az életben is? – tehetjük fel a kérdést.

Időzített világításvezérlés időtöbbszörözéssel

Relés ötletek és trükkök 32.

Porempovics József |  719
4 4.67 (3)

Környezetünk világítása mindig is fontos része volt életünknek, így nem véletlen, hogy a világítással kapcsolatos munkák a villamossági szakemberek napi szintű tevékenységei közé tartoznak. A mai világítástechnika képzett, jól használható információkkal felvértezett szakembereket kíván, ugyanis a megrendelők, valamint a szakterület technikai fejlődése sokszor állítja a villanyszerelőket olyan egyedi feladat elé, ami nem valósítható meg a szokásos eszközkészlettel és műszaki megoldással. Mindezt természetesen a szabványok, szakmai előírások maximális figyelembevételével és gyakorlati betartásával kell végrehajtani.