Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szabványok

Napelemes rendszerek vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelményei 1.

2022/10. lapszám | Rátai Attila |  3348 |

Napelemes rendszerek vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelményei 1.

A közelmúltban magyar nyelven is megjelent az MSZ EN 62446-1:2022 Fotovillamos (PV-) rendszerek. Vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelmények. 1. rész: Hálózatra kapcsolt rendszerek. Dokumentáció, üzembe helyezési vizsgálatok és szemrevételezés című szabvány, cikkünkben ezt ismertetjük.

Az MSZ EN 62446-1:2022 szabvány nem rövid és elég száraz, de mivel a napelemrendszerek rohamosan terjednek és egyre többen foglalkoznak napelemtelepítéssel, ezért fontos tisztában lenni a tartalmával.

PV-rendszerek különleges követelményei:

  • üzemidejük valószínűleg több évtized,
  • valószínűleg ez alatt szükség lesz a rendszer karbantartására vagy módosítására,
  • környezetükben nagy valószínűséggel sor kerül majd építési vagy villamos munkákra, mint például a PV-modulcsoport melletti tetőrészek javítására vagy a PV-rendszerrel felszerelt lakóház (szerkezeti vagy villamos) átépítésére,
  • a rendszer tulajdonosa is változhat az idő során, főként épületre telepített rendszerek esetén.

Csak a megfelelő kiindulási dokumentációval biztosítható hosszú távon a PV-rendszer teljesítménye és biztonsága, valamint a biztonságos munkavégzés a PV-rendszereken, vagy a közvetlen közelükben szükséges munkálatok során.

Az MSZ EN 62446-1:2022 része két területtel foglalkozik:

  • A rendszer-dokumentáció követelményei – telepítés után ügyfél felé szolgáltatandó információk tárgyalása.
  • Igazoló ellenőrzés: ez a rész tartalmazza azokat az információkat, amelyeket meg kell adni a telepített rendszer kezdeti (vagy időszakos) igazoló ellenőrzését követően, ezek a szemrevételezés és a vizsgálatok követelményei (ezeket méréseknek nevezi a szabvány).

A cikk még 19 570 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

DokumentálásNapelemNaperőműSzabványok

Kapcsolódó