Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Időzített világításvezérlés időtöbbszörözéssel

Relés ötletek és trükkök 32.

2022/10. lapszám | Porempovics József |  750 |

Időzített világításvezérlés időtöbbszörözéssel

Környezetünk világítása mindig is fontos része volt életünknek, így nem véletlen, hogy a világítással kapcsolatos munkák a villamossági szakemberek napi szintű tevékenységei közé tartoznak. A mai világítástechnika képzett, jól használható információkkal felvértezett szakembereket kíván, ugyanis a megrendelők, valamint a szakterület technikai fejlődése sokszor állítja a villanyszerelőket olyan egyedi feladat elé, ami nem valósítható meg a szokásos eszközkészlettel és műszaki megoldással. Mindezt természetesen a szabványok, szakmai előírások maximális figyelembevételével és gyakorlati betartásával kell végrehajtani.

Nem véletlen az sem, hogy a vezérléstechnikai rovat cikkeiben is gyakran foglalkozunk világítással kapcsolatos megoldásokkal. Cikkeinkben megpróbálunk támpontot és némi segítséget adni a világítással kapcsolatban felmerülő leggyakoribb és/vagy legfontosabb kérdések megválaszolásához. Ezek a technikai kérdések két fő ágon futnak: világításvezérlés és világításszabályozás. Természetesen mindkettőbe beleértve, hogy mit, mivel és hogyan szabályozunk vagy vezérlünk.

A következőkben felvonultatunk néhány példát a világítás olyan időzített vezérlésére, ahol nem csak egyszerűen késleltetve automatikusan kikapcsol a világítási kör (vagy más készülék is lehet), de a késleltetési idő is módosítható a felhasználó által. A késleltetési idő módosítása szinte minden esetben növelést jelent, mely többféle algoritmus mentén történhet. Az egyik és egyúttal legismertebb módszer az úgynevezett időtöbbszörözés, amikor gombnyomásokkal az előre beállított időérték egész számú többszörösére növelhető a világítási idő – természetesen megfelelő korlátozással. Több multifunkciós időrelé funkciói között megtalálhatók a világítás időzítéséhez is jól használható üzemmódok, mint pl. az újraindítható elengedés-késleltetés, ahol nem állítható be előre pl. gombnyomásokkal a többszörözés mértéke, hanem az idő lejárta előtt manuálisan újra kell indítani az időzítést. Időrelék trükkös összekapcsolásával olyan nyomógombos vezérlés is létrehozható, ahol gombnyomásokkal az egész számú többszörözésnél nagyobb léptékben választhatók a különböző késleltetési időtartamok, attól függően, hogy rövidebb vagy hosszabb időre tervezzük a helyiségben való tartózkodást – mindegyikre mutatunk példát.

A cikk még 15 080 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

SzabályozásVezérléstechnikaVilágítástechnika