Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Világítástechnika

Folyosók és előterek

Világításvezérlés épületek mellékhelyiségeiben 2.

2023/11. lapszám | Ekler Attila |  546 |

Folyosók és előterek

A múlt havi cikkünkben az épületek mosdóinak, illemhelyeinek automatikus világításműködtetését néztük át az alapoktól: milyen érzékelőt javasolt alkalmazni, illetve az elhelyezéssel kapcsolatban mire kell ügyelni. Jelen írásunkban egy látszólag egyszerű, mégis nagyon sok megoldási lehetőséget rejtő, de éppen emiatt nagyobb figyelmet érdemlő területet vizsgálunk meg alaposabban: a folyosókat és a közlekedőket.

A korábbi bevett műszaki gyakorlat lépcsőházak, folyosók vagy előterek esetén a lépcsőházi automaták, időrelék (később impulzusrelék) alkalmazása volt, amely számos esetben okoz, okozhat kellemetlenséget. Amennyiben nem sikerül jól elhelyezni az összes(!) lehetséges belépési pontra nyomógombot, illetve az időzítés beállítása sem kellően átgondolt, akkor zónán belüli tartózkodás során lekapcsolódhat a világítás, amely egy lépcsőház, de akár egy zárt folyosó esetén is balesethez vezethet.

A korábban már említett általános jellegű tanácsot ismét szeretnénk megerősíteni: a passzív infravörös érzékelőkkel kialakított automatikus világításkapcsolás esetén kulcsfontosságú a jól elhelyezett eszköz, a jó beállítás és a megfelelő érzékelő kiválasztása.

A cikk még 10 342 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Mozgásérzékelő

Kapcsolódó