Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2023. október

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Napelemes tüzek, avagy kell-e félnünk?

Király András |  1884
16 4.87 (15)

A napelemes háztartási és nagyobb rendszerek elterjedése immár visszavonhatatlan. A villamos és a tűzvédelmi szakma ugyanakkor még csak most ismerkedik ezek veszélyeivel. Természetesen már előírások szintjén is több kockázatcsökkentő szabály létezik, ezek ismertetésétől itt most eltekintenék. Tűzvizsgálóként inkább néhány megtörtént eset kapcsán hívnám fel a figyelmet pár dologra.

Tűzálló kábelrendszerek kábeleinek méretezése

Tűzvédelem III.

Kruppa Attila |  1205
5 5 (3)

Az aktív tűzvédelmi rendszerek működtethetőségének lényeges feltétele a tűzálló kábelrendszerek részeként alkalmazott kábelek helyes méretezése. Cikkünkben ezért bemutatjuk a méretezés jelentőségét, hátterét és módját is.

Világításvezérlés épületek mellékhelyiségeiben I.

Mosdók

Ekler Attila |  564
3 5 (2)

Talán kissé furcsának tűnik, de a mesterséges világítás automatikus működtetése az egyszerűbb megoldásokkal kezdődött és lett népszerű, úgymint kültéri lámpák vagy éppen mosdók, előterek világításának a kapcsolása. Valószínűleg az érzékelési és kapcsolási technológia kezdetlegesebb állapota és a fényforrások kapcsolási viselkedése is befolyásolta ezt a helyzetet, nem is beszélve az újdonságtól való tartózkodásról.

LED-panelek

600×600 mm-es, 3000-4000 lm fényáramú LED-panelek áttekintő táblázata

VL online |  355
1

Táblázatunkban az Asalite, a Beghelli, az EMOS, a Feilo Sylvania, a Gewiss, a KANLUX, a LEDVANCE, a Schrack, a Signify és a Tracon termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

A villámvédelem 10 pontja

Rátai Attila |  1716
15 2 4.75 (8)

Sok mendemonda, sztereotípia terjed a villámvédelemmel kapcsolatban is. Emiatt két fontos dolgot kell megjegyeznünk. 1.) Nem a tudásunk a viszonyítási alap. Bőven előfordulhatnak változások, amikről nem tudunk és lehetnek „biztos tények”, amikre rosszul emlékezünk. 2.) Nem kell mindent elhinni, amit más állít – elvégre mindenkire igazak az előbbi pontban leírtak.

hírek, újdonságok

VL online |  469
1

Egyedi kialakítású DALI-2 érzékelő, nagyfeszültségű szigeteléssel ellátott HVI vezető, többfunkciós műszer I-V görbe méréséhez, kültéri, utcai lámpatestek, univerzális dimmer és okostermékcsalád az októberi újdonságok között.

Időrelés kapcsolások

Porempovics József |  570
6 5 (3)

„Dunát lehet vele rekeszteni” – mondja a szólás. A villamosság területén is találunk jó néhány olyan funkcionális eszközt, melyre valóban igaznak tűnik, mert annyi féle van belőle. Ilyenek lehetnek pl. a vezérléstechnikai eszközök között jól ismert időrelék is. Elsősorban nem a viszonylagosan nagy szabadságfokkal rendelkező programozható relékre gondolunk, hanem inkább az azonnal bevethető moduláris vagy szerelvénydobozba süllyeszthető („pogácsa”) időrelékre. Ezek az időrelék jellemzően egy vagy néhány (multifunkciós) időzítési algoritmust, logikát valósítanak meg egyszerű, gyors bekötés és beállítás mellett. Nagy előnyük, hogy szinte azonnal „bevethetők”, bekötésük nem bonyolult, beállításuk legtöbbször csavarhúzóval történik néhány forgókapcsolóval és potenciométerrel.

A vízerőmű

A megújuló energiaforrások és hasznosításuk 4.

Slezsák István |  486
2 5 (2)

A megújuló erőforrásokat bemutató cikksorozat első három részében ismertetésre kerültek a napelemek, a szélerőművek és a biogázerőművek. A mostani rész a vízerőművekről szól. Hazánkban kevésbé elterjedt ez a típus, Európa többi részén azonban jelentős mennyiségű vízerőmű található.