Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Tűzvédelem

Napelemes tüzek, avagy kell-e félnünk?

2023/10. lapszám | Király András |  1641 |

Napelemes tüzek, avagy kell-e félnünk?

A napelemes háztartási és nagyobb rendszerek elterjedése immár visszavonhatatlan. A villamos és a tűzvédelmi szakma ugyanakkor még csak most ismerkedik ezek veszélyeivel. Természetesen már előírások szintjén is több kockázatcsökkentő szabály létezik, ezek ismertetésétől itt most eltekintenék. Tűzvizsgálóként inkább néhány megtörtént eset kapcsán hívnám fel a figyelmet pár dologra.

Néhány gondolat, hogy miért is sajátos villamos rendszer a napelemes áramtermelés. Az egyik alapvető különbség a megszokott hálózati energiától, hogy a napelem és a feszültségátalakító, vezérlő inverter között egyenáram folyik. Az egyik sajátossága ennek, hogy ha terhelés alatt megszakítjuk az áram útját, akkor az ott keletkező villamos ív önfenntartó szeretne lenni. A váltóáramra jellemző másodpercenkénti 100 feszültségnullázódás az ívet megszakítja, az egyenáramnál az ív csak a megnövelt távolság hatására oltódik ki. Emiatt egyenáramra tervezett kapcsolóelemeket kell használni. A villamos szereléseknél gyakran felbukkanó ezermesterek először itt tévedhetnek, pl. a túláramvédő kismegszakítók esetében, ha AC-re valót használnak DC helyett. Egy ilyen hiba szinte biztosan tüzet okoz, ha a megszakító leold.

A cikk még 13 092 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

InverterNapelemTűzTűzvédelem

Kapcsolódó