Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Világítástechnika

Világításvezérlés épületek mellékhelyiségeiben I.

Mosdók

2023/10. lapszám | Ekler Attila |  532 |

Világításvezérlés épületek mellékhelyiségeiben I.

Talán kissé furcsának tűnik, de a mesterséges világítás automatikus működtetése az egyszerűbb megoldásokkal kezdődött és lett népszerű, úgymint kültéri lámpák vagy éppen mosdók, előterek világításának a kapcsolása. Valószínűleg az érzékelési és kapcsolási technológia kezdetlegesebb állapota és a fényforrások kapcsolási viselkedése is befolyásolta ezt a helyzetet, nem is beszélve az újdonságtól való tartózkodásról.

Időközben olyan fejlődésen ment keresztül mind a már említett érzékelői terület, mind pedig a lámpatestek/fényforrások gyártása (elsősorban a LED-technológia térnyerésével), hogy a hangsúly – első lépésben Nyugat-Európában – gyorsan áthelyeződött a használati és energiafogyasztási szempontból sokkal kiemeltebb épületrészekre. Ennek ellenére ma is érdemes figyelmet fordítani az egyszerűbb területekre, mivel megfelelő ismeretek birtokában jól lehet optimalizálni az érintett helyiségekben alkalmazott megoldásokat, így beruházási költségcsökkentést, gyorsabb megtérülést tudunk elérni.

A cikk még 10 625 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KNXMozgásérzékelőVezérléstechnika

Kapcsolódó