Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

VezérléstechnikaVilágítástechnika

Világításszabályozási lehetőségek az igények függvényében

2023/7-8. lapszám | Ekler Attila |  630 |

Világításszabályozási lehetőségek az igények függvényében

Az előző lapszámban az automatikus ki-bekapcsolást biztosító mozgás- és jelenlétérzékelők működési elvét, valamint azok eltéréseit vetettük vizsgálat alá a Mozgásérzékelő vagy jelenlétérzékelő dilemma című anyagunkban. Újabb írásunk a világításszabályozás lehetőségeit tárja fel, szolgáltatási szintek és vevői igények szempontjából, energiahatékonysági, gazdasági és egészségügyi előnyeit is figyelembe véve.

Az említett cikkben egy grafikonon, helyiségtípusonként láthatók százalékos energiamegtakarítási szintek, mint lehetőségek, általános számítási és tapasztalati adatok alapján. Ahogy azt a cikkben taglaltuk, számos fizikai, elrendezési körülmény mellett nem csak a viselkedés és energiatudatos hozzáállás, de a vevői igények és műszaki kialakítások is jelentősen befolyásolják a várható megtakarítási szint mértékét. A világítás működtetése szempontjából a már korábban említett mozgás- és fényfüggő világításszabályozás a leghatékonyabb megoldás, természetesen azokon a területeken, ahol ez indokolt és észszerű, tehát állandó jelenléttel, hosszabb tartózkodási idővel, valamint számottevő külső fény beáramlásával rendelkező területeken.

A cikk még 11 120 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KNXOkos eszközökVezérléstechnikaVilágítástechnika

Kapcsolódó