Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Világítástechnika

A mozgásérzékelő-jelenlétérzékelő dilemma

Világításvezérlési alapok

2023/6. lapszám | Ekler Attila |  1148 |

A mozgásérzékelő-jelenlétérzékelő dilemma

Az elmúlt év gazdasági szempontból egyik leghúsbavágóbb történése az energiaárak ugrásszerű növekedése volt, amely nem csak a háztartásokat, de a vállalkozásokat és minden gazdálkodó szervezetet érzékenyen érint. Az épületek üzemeltetése korábban is komoly költségeket jelentett, de ez most hatványozottan jelentkezik.

Az új helyzet mindenkit arra kényszerít, hogy kiemelten foglalkozzon a hatékony energiafelhasználással. Az épületek energiahatékonyságával foglalkozó szabvány 2022-ben újult meg, az új MSZ EN ISO 52120-1:2022 számú előírás a korábbi MSZ EN 15232-1:2017 szabványt váltotta le. Ezen felül főként irodaházak, kommunális épületek építésekor, már korábban ismertek voltak a különböző energiahatékonysági minősítő rendszerek, mint például a LEED vagy a BREEM, de valószínűleg a kialakult helyzet sokkal nagyobb figyelmet irányít a közeljövőben az ilyen besorolási és minősítési előírások minél magasabb szintű kielégítésére.

A cikk még 11 697 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Mozgásérzékelő

Kapcsolódó