Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2023. szeptember

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Új fényköntösben a Lánchíd

Deme László |  1494
2 4 (2)

Talán nincs is szemléltetőbb példája a világítástechnikai lehetőségek változásának, a fényforrások fejlődésének, mint a Széchenyi lánchíd díszvilágítása.

Beépíthető-e csatlakozóaljzat a mérőszekrénybe? 3.

Benyák László |  1197
10 4.38 (8)

Egy ingatlan tulajdonosa – a jelenleg még beépítetlen ingatlanára – villamosenergia-ellátást igényelt, mert 1-2 éven belül családi házat szeretne építtetni. A közcélú kisfeszültségű hálózat viszonylag új, amelynek az ingatlanhoz legközelebbi oszlopa az úttest másik oldalán található, az ingatlan közterületi határától 25 méterre. Az ügyfél, a megbízni kívánt regisztrált villanyszerelőnek elmondta, hogy az ingatlan közterületi határának közelében, oszlopon kialakított fogyasztásmérőhelyet szeretne csatlakozóaljzatokkal – olyat, mint amilyen az 1. képen is látható. A regisztrált villanyszerelő arról kérdezett, elhelyezhető-e az oszlopon kialakított mérőszekrényben, vagy az azzal összeépített szekrényben a csatlakozóaljzat, s mire kell odafigyelnie?

Fogd meg a söröm!

Ezt láttam – olvasói fotók

VL online |  1222
4 4.67 (3)

A Villanyszerelők Lapja egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból válogatunk. Ha a rovatunkban közreadott felvételekből sok jó példát nem is tudunk venni, legalább azt megtudjuk, hogyan ne csináljuk!

Eaton, Tracon, Rapas és OBO újdonságok

VL online |  477
3 4.5 (2)

„Feszültség közeli állapot” riasztó, érvéghüvely présszerszám, szünetmentes áramforrás és az új kengyeles bilincsek mellett a SecuriForum és a Villanyszerelő Konferencia beharangozója a szeptemberi hírcsokorban.

Világításvezérlés integrációja és innovatív újdonságok a KNX-rendszerben

Ekler Attila |  509
1 4 (1)

Az elmúlt lapszámokban tárgyaltunk alapvető világításvezérlési fogalmakat és megoldási lehetőségeket az egyszerűbbtől a bonyolultabb vevői igényeket kiszolgáló lehetőségekig, melynek keretében elértünk az akár egész épületet összefogni képes DALI-rendszerekig. Most az épületautomatikai, azaz KNX-rendszer alapvető jellemzőire, azon belül a világítás integrált működtetésére szeretnénk fókuszálni.

Kismegszakítók

4-pólusú, 16 A-es, C karakterisztikájú, 6 kA zárlati szilárdságú kismegszakítók áttekintő táblázata

VL online |  494
1 5 (1)

Táblázatunkban az ABB, az Eaton, a Gewiss, a Hager, a Schneider, a Schrack, a Siemens és a Tracon termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Fürdőhelyiségek villanyszerelése

Rátai Attila |  4678
68 1 4.91 (55)

A szakmánknak vannak slágertémái, amelyek folyamatosan felszínen vannak, tipikus példája ennek a fürdőszobák villanyszerelése, amellyel kapcsolatban havi rendszerességgel kapom meg ugyanazokat a kérdéseket, így annak ellenére, hogy a Villanyszerelők Lapja hasábjain többször volt már szó ezekről, átismételjük a témát. A cikkben tisztázzuk a fürdőhelyiségek kapcsán gyakran ismételt kérdéseket.

Fázisválasztó kapcsolások

Porempovics József |  1111
4 5 (4)

Egy fázis vagy három fázis? A kérdés biztosan felmerül újonnan épített lakóházak villamos tervezésénél. Nagyon kis alapterületű, kevés helyiséggel vagy kisebb teljesítményű háztartási gépekkel rendelkező lakásoknál bizonyára elegendő egy fázisra tervezni a lakás áramellátását. Nagyobb családi házaknál, főleg, ha kert is van, nagy valószínűséggel a három fázist fogják választani még akkor is, ha elegendőnek találják a 3x10 A vételezési lehetőséget pl. az 1x32 A helyett, hogy a 32 A ingyenesség alatt maradjanak (ismert, hogy 32 A felett már hálózatfejlesztési díjat kell fizetni – és nem fázisonként értendő, hanem összesen). Nem véletlen, hogy háztartási elektromos eszközeink többsége egyfázisú váltakozó áramú hálózatról működik, amellett, hogy természetesen akadnak olyanok, pl. sütő/főző készülék, melyekhez három fázisra van szükség. Az egyfázisú működés még nagyobb áramú készülékeknél is előnyösebb a készülékgyártók oldaláról nézve is, hiszen jóval többet tudnak értékesíteni belőlük.

Az épületekbe beépíthető kábelek tűzvédelmi jellemzői és megfelelőségük igazolása

Tűzvédelem 2.

Kruppa Attila |  615
1 5 (1)

A kábelek és vezetékek tűzvédelmi jellemzői villamossági szempontból nincsenek a leglényegesebb műszaki paraméterek között számontartva, és ez sok tekintetben érthető. Vannak ugyan olyan alkalmazások, ahol a tűzállóság, a halogénmentesség vagy hasonló tulajdonság előtérbe kerül, de felhasználhatóságról általánosságban a villamos jellemzők alapján születik döntés. Pedig a kábelek felhasználásának lehetősége alapvetően függ a tűzvédelmi jellemzőiktől is.