Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Világítástechnika

Hatékony és látásbarát irodai világítás vezérlése

2024/4. lapszám | Ekler Attila |  725 |

Hatékony és látásbarát irodai világítás vezérlése

A modern ember a nap nagy részét épületekben, zárt helyeken tölti, ezért nagyon fontos, hogy az ott kialakított világítás megfelelő minőségű legyen. Ez alapvetően egészségügyi szempontból lényeges kérdés, de erre más, többnyire gazdasági jellegű aspektusból is szükséges kellő figyelmet szentelni, mint például az élettartam és az energiahatékonyság.

A fenti kérdések tárgyalásához a tartózkodás és az eltöltött idő szempontjából kiemelt területet, az irodákat vizsgáljuk meg, néhány gyakorlati szempontból is javasolt megoldással.

Jelenlegi helyzet

Napjainkban teljesen eltérő műszaki szintű irodaépületekben kell dolgozniuk a munkavállalóknak, a 60-as, 70-es évekbeli épületektől a teljesen modern, új építésű üvegpalotákig. Ebből fakadóan az ezekben található mesterséges világítás színvonala is egészen szélsőséges skálán mozog még akkor is, ha a közel fél évszázados épületeket időközben többször felújították. Sajnos a mai napig találkozunk még semmiféle aktuális előírásnak nem megfelelő, fénycsöves lámpatestekkel ellátott helyiségekkel, vagy éppen az energiahatékonyság és modernizálás jegyében rosszul, méretezés és szabványok figyelembevétele nélkül felújított, vagy ahogy emlegetni szokták, „ledesített” épületekkel. Mindemellett nagyon sok esetben az új építésű irodaházaknál is tapasztalhatók a világítás kialakítása terén jelentős hiányosságok, amelyek a vonatkozó előírások felületes ismeretéből, vagy egyszerűen csak azok részleges alkalmazásából következnek.

A cikk még 15 297 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Világítástechnika