Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2023. december

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Miért kell adattáblát elhelyezni a fogyasztásmérőhelyen?

Benyák László |  1527
27 4.65 (20)

Cikkünkben arra a kérdésre keressük a választ, hogy milyen szabályok vonatkoznak a fogyasztásmérőhelyen elhelyezendő adattáblákra, illetve, hogy kinek a feladata az adattábla elhelyezése. A vonatkozó általános előírásokat, követelményeket a Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések című, MSZ EN 61439 szabványsorozat 1. része tartalmazza. A felmerült kérdések megválaszolásának alapja, a gyártóval kapcsolatos fogalmak tisztázása.

A dinamikus tarifák hatásai

Slezsák István |  486
5 1 4.25 (4)

Az előző, a dinamikus tarifákat átfogóan bemutató részben ismertetésre került, hogy a villamosenergia-rendszerekkel kapcsolatban milyen problémák merülhetnek fel, melyek akár ilyen tarifákkal is kezelhetők. A dinamikus tarifák lényege, hogy a fogyasztókat közvetetten szabályozzák, tehát azok ne egy vezérlőjel alapján alakítsák a fogyasztásukat, hanem az időben változó árakhoz igazodva.

OBO Ion Wallbox

Praktikus és innovatív termékcsalád

Támogatott cikk |  970
1

Az elektromobilitás mindennapi életünk számos területén fejlődik és forradalmasítja az elektrotechnikai infrastruktúrát is. Megbízható partnerként az új fejlesztésű Ion Wallbox-szal az OBO remek megoldást kínál magánlakásokban, társasházakban vagy kereskedelmi helyiségekben a töltőpontok iránti növekvő keresletre.

Hogyan ne csináljuk

Ezt láttam – olvasói fotók

VL online |  1275
12 1 4.7 (10)

A Villanyszerelők Lapja egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból válogatunk. Ha a rovatunkban közreadott felvételekből sok jó példát nem is tudunk venni, legalább azt megtudjuk, hogyan ne csináljuk!

Rapas, ELKO EP, DEHN, Siemens, Tracon

Hírek, újdonságok

VL online |  573
9 4.29 (7)

Érintésvédelmi műszer, vezeték nélküli vezérlő, villámvédelmi tervezőszoftver, légmegszakító, kombinált védőkapcsoló.

Lépcsőházak

Világításvezérlés épületek mellékhelyiségeiben 3.

Ekler Attila |  1467
4 5 (3)

Az elmúlt lapszámokban megkezdett tematikát folytatva, az épületek nem fő funkciójához tartozó helyiségek és területek világításvezérlésével foglalkozunk. A legtöbbször egyszerűnek tűnő, de gyakran mégis komoly fejtörést okozó épületrészt vizsgálunk most meg, a lépcsőházakat.

Akkumulátoros fúró-csavarozók

Áttekintő táblázat

VL online |  1426
6 4.33 (6)

Táblázatunkban az AEG, a BOSCH, a DEWALT, az Einhell, a Festool, a FLEX, a HIKOKI, a Makita és a Metabo termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

A fúró-csavarozók kiválasztási szempontjai

Balogh Tamás |  1267
3 4.67 (3)

Cikkünkben az áttekintő táblázathoz kapcsolódóan vizsgáljuk meg a fúró-csavarozók kiválasztásának tényezőit, amely során számos szempontot figyelembe veszünk, azonban a legfontosabb kérdés mégiscsak az, hogy mire fogjuk használni a gépet?

Fokozatkapcsolások

Relés ötletek és trükkök 44.

Porempovics József |  2489
1 1 5 (1)

Ipari vagy háztartási készülékeink kézi működtetéséhez a legtöbb esetben egyszerű kapcsolókat használunk, melynek oka is egyszerű: adott berendezéshez nincs másra szükség, csak be- és kikapcsolásra. Ettől eltérő vezérlést igénylő készülékeknél a működtető, kezelő szerv természetesen az adott eszköz igényeihez igazodik. Aktuális cikkünkben kiragadtuk a fokozatkapcsolásokat, melyek szintén szerteágazó formában jelennek meg az eszközökben. Sebességfokozatot kapcsolunk pl. a szobaventilátoroknál, vagy akár a fan coil készülékeknél, de a jól ismert csillárkapcsoló is tulajdonképpen fokozatkapcsolóként értelmezhető.

Gázüzemű égetőberendezések robbanásvédelme

A 3/2020. (I. 13.) ITM rendelet tükrében I.

Parádi Ervin |  1516
3 4.67 (3)

Magyarországon az elmúlt időszakban jelentős beruházások történtek, történnek és vélhetően történni is fognak. Ezen beruházások keretében számos égetőberendezés épült meg fűtés, vagy technológiai céllal. Megtalálhatók közöttük a kisebb, néhány száz kW-os és a több MW teljesítményű gázüzemű égetőberendezések is. Terjednek a gázmotoros villamos energia előállítására képes technológiák, de a beruházók a fűtőanyag kiválasztásában tanácstalanok az energiahordozók hektikus beszerzési ára és az ellátási láncok bizonytalansága miatt. Ezért kerülnek előtérbe a többfajta éghető gázt felhasználó rendszerek, amelyek egyrészt földgázüzemmel, másrészt propán, bután vagy ezen gázok keverékeivel is működőképesek.

Karácsonyi nyereményjáték villanyszerelőknek

11+1 villanyszerelő totó 700 000 Ft összértékben

Támogatott cikk |  3941
46 4.86 (36)

A Villanyszerelők Lapja évtizedes hagyománya, hogy decemberben játékra invitáljuk olvasóinkat – idén sincs ez másként. A karácsonyi nyereményjátékban a támogató partnereink által feltett kérdésekre kell feleletválasztós módon válaszolni, a három lehetséges válaszból megjelölni a helyesnek gondolt megfejtést.

Mesterséges intelligencia a biztonság világában 2.

Szűcs Attila |  1375

A VL novemberi számában olvasható előző cikkünkben a mesterséges intelligencia biztonságtechnikában való felbukkanását jártuk körül a kameraoldali megoldásokra fókuszálva, ám létezik szerveroldali, valamint felhőalapú megközelítése is az elérhető szolgáltatásoknak – aktuális írásunkban ezeket elemezzük.