Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Fokozatkapcsolások

Relés ötletek és trükkök 44.

2023/12. lapszám | Porempovics József |  2488 |

Fokozatkapcsolások

Ipari vagy háztartási készülékeink kézi működtetéséhez a legtöbb esetben egyszerű kapcsolókat használunk, melynek oka is egyszerű: adott berendezéshez nincs másra szükség, csak be- és kikapcsolásra. Ettől eltérő vezérlést igénylő készülékeknél a működtető, kezelő szerv természetesen az adott eszköz igényeihez igazodik. Aktuális cikkünkben kiragadtuk a fokozatkapcsolásokat, melyek szintén szerteágazó formában jelennek meg az eszközökben. Sebességfokozatot kapcsolunk pl. a szobaventilátoroknál, vagy akár a fan coil készülékeknél, de a jól ismert csillárkapcsoló is tulajdonképpen fokozatkapcsolóként értelmezhető.

A fokozat-/sebességváltás egyik legismertebb megoldása a direkt erre a célra szolgáló fokozatkapcsoló, mely több verzióban kapható, nemcsak kivitel, hanem kapcsolási logika szerint is. Vannak 2, 3, 4 vagy akár több fokozat kapcsolására alkalmas kapcsolókészülékek, melyeknél forgókapcsolóval vagy egymást kizáró nyomókapcsolókkal történik a kézi átkapcsolás.

Az 1. ábrán egy négyállású, háromfokozatú, fali szerelvény típusú forgókapcsoló kivitele és sematikus ábrája látható.

A forgókapcsolóval egy háromsebességre tekercselt mennyezetventilátort vezérlünk úgy, hogy az egyes fokozatokra való átkapcsolás egyúttal megszünteti a többi fokozat tekercsének közvetlen vezérlését is annak érdekében, hogy érvényesüljön a kívánt fordulatszám (a sebességfokozatokhoz tartozó tekercsrészek jellemzően sorba vannak kötve a motoron belül).

1. ábra. Négyállású, háromfokozatú forgókapcsoló mennyezeti ventilátor sebességének váltásához. A fokozatkapcsoló működésénél fogva kizárja az előző fokozat motortekercsét, mely a tekercsek sorba kötése miatt feltétele a nagyobb fokozat működésének.

Ha nem soros tekercselés lenne a példában említett motorban, akkor a sebességcsökkentésre csak a fordulatszám-szabályozás jöhetne szóba valamilyen félvezetős, elektronikus szabályzóval.

A cikk még 14 074 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KapcsolókReléVezérléstechnika