Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2024. január-február

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Inverter kiválasztása a bruttó elszámolási rendszerben

Lakossági napelemes villamosenergia-tárolórendszerek

Molnár Gábor Miklós |  547
11 4.82 (11)

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy világunk gyorsan változik, kiváltképp, ha a megújuló energia területén tevékenykedünk. Újabb és újabb technológiák jelennek meg, válnak megfizethetővé, ami magával húzza a szabályozói környezet folyamatos változását is. A villamos energia hagyományos centralizált nagyerőműves előállítása mellett és részben helyett megjelentek a decentralizált erőművek. A magyarországi HMKE-k száma mára meghaladja a 255 000 db-ot, beépített teljesítményük Paks teljesítményével vetekszik, míg az összes telepített napelemes rendszer beépített teljesítmény elérte az 5600 MW-os értéket, így napjainkra a napenergia meghatározó szereplővé nőtte ki magát.

Villámvédelmi szerkesztési módszerek gyakorlati alkalmazása

Kruppa Attila |  617
7 4.8 (5)

A közvetlen villámcsapások elleni védekezés alapelve, hogy a védeni kívánt objektumokat az úgynevezett „védett tér”-ben helyezzük el, melynek meghatározására geometriai szerkesztési módszereket használunk. Ezek a módszerek ismertek, mint ahogy az is, hogy a gyakorlatban sokszor lehetetlen olyan felfogó elrendezést kialakítani, hogy a védeni kívánt építmény teljes egészében a védett téren belül helyezkedjen el. Cikkünkben ezért bemutatjuk a védett tér értelmezését, a szerkesztési módszerek alkalmazásának egyes problémáit, és ezek lehetséges megoldását.

Daniella, Tracon, villámvédelem

Hírek, újdonságok

VL online |  428
1 5 (1)

Műanyag, maszkolt elosztószekrények a Daniella Villamosság kínálatában, Tracon fogyasztásmérők MODBUS kimenettel, gyakran ismételt kérdések a villámvédelemben.

Válasz a globális energiaigény növekedésére

Hárfás Zsolt |  183
4 4 (4)

Az atomenergetika szempontjából igazi áttörésként értékelhető, hogy a tavaly decemberben Dubajban tartott nemzetközi klímacsúcson az Egyesült Államok és Franciaország vezetésével létrejött egy nemzetközi atomkoalíció. Csaknem két tucat állam tett hitet amellett, hogy csupán a megújulókkal, az atomenergia nélkül, nem lehet a klímacélokat elérni, ezért 2050-ig meg kell háromszorozni a globális nukleáris energiatermelő kapacitásokat. Ehhez a nyilatkozathoz csatlakozott több, mint száz atomenergetikai cég, követve a Nukleáris Világszövetség (WNA) felhívását. Mindezek mellett számos ország ígéretet tett arra, hogy megtöbbszörözi a megújuló energiaforrások termelését a fosszilis alapú áramtermelés visszaszorítása érdekében.

360°-os látószögű, beltéri, mennyezeti, süllyesztett mozgásérzékelők

Áttekintő táblázat

VL online |  212

Táblázatunkban a B.E.G., az Elmark, az EMOS, a Finder, a Hager, a KANLUX, a Legrand, a Schrack, a Siemens és a Tracon termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Mozgásérzékelők alkalmazása és kiválasztási szempontjai

Ekler Attila |  385
1 1 5 (1)

Napjainkban már egyre általánosabbnak mondható, hogy nem csak ipari és irodai területeken, de lakóépületek esetén is alkalmaznak mozgás- és fényfüggő automatikus világításműködtetést. Eleinte a megnövekedett komfortérzet segítette a mozgásérzékelők elterjedését, ma pedig már a villamosenergia-fogyasztás optimalizálása gyorsítja ezt a folyamatot.

Kötött sorrendű vezérlések

Relés ötletek és trükkök 45.

Porempovics József |  387

A nem automatikus vezérlési folyamatoknál gyakran találkozhatunk olyan esetekkel, amikor a kézi vezérlés kizárólag a technológiához illeszkedő adott sorrendben történhet, vagyis nem kapcsolható be a folyamat köztes vagy utolsó fokozata az előző fokozat működése nélkül. A legtöbb esetben a „szabály” a kikapcsolásokra is igaz, csak a sorrend fordított.

Nyereményjáték-eredményhirdetés

Támogatott cikk |  927
4 5 (1)

Lezárult a nyereményjátékunk, amelyben a támogató partnereink által feltett 12 kérdésre kellett feleletválasztós formában válaszolniuk az olvasóinknak. Szaklapunk előfizetői ezúttal is aktívan részt vettek a játékunkban, hiszen 275 megfejtés érkezett. A támogatóink által felajánlott 700 000 Ft összértékű nyereményeket a hibátlan választ beküldő játékosaink között sorsoltuk ki. A nyerteseknek gratulálunk!

Gázüzemű égetőberendezések robbanásvédelme

A 3/2020. I. 13. ITM rendelet tükrében II.

Parádi Ervin |  319
4 5 (4)

Az előző lapszámban – a teljesség igénye nélkül – ismertetésre kerültek azok az alapvető, a robbanásvédelem területével összefüggő problémák, amelyek jellemzik a jelenleg létesített vagy létesülő fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes gázokat felhasználó égetőberendezések gáztechnológiai helyiségeit. Azonban az előzőekben már kifejtetteken kívül is vannak problémák, így folytatjuk a téma tárgyalását.