Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Villámvédelem

Villámvédelmi szerkesztési módszerek gyakorlati alkalmazása

2024/1-2. lapszám | Kruppa Attila |  616 |

Villámvédelmi szerkesztési módszerek gyakorlati alkalmazása

A közvetlen villámcsapások elleni védekezés alapelve, hogy a védeni kívánt objektumokat az úgynevezett „védett tér”-ben helyezzük el, melynek meghatározására geometriai szerkesztési módszereket használunk. Ezek a módszerek ismertek, mint ahogy az is, hogy a gyakorlatban sokszor lehetetlen olyan felfogó elrendezést kialakítani, hogy a védeni kívánt építmény teljes egészében a védett téren belül helyezkedjen el. Cikkünkben ezért bemutatjuk a védett tér értelmezését, a szerkesztési módszerek alkalmazásának egyes problémáit, és ezek lehetséges megoldását.

A „védett tér” fogalma az MSZ EN 62305 megközelítésében

A villámvédelemben lépten-nyomon használt „védett tér” fogalmának érdekessége, hogy bár a szabvány használja ezt a szakkifejezést, nem találjuk a fogalmak között az MSZ EN 62305-3 bevezető részében, és így értelemszerűen meghatározást sem kapunk hozzá. Ez eredendően nem lenne baj, mert bár az MSZ EN 62305-3 a fogalmat nem definiálja, de leírja, hogy a védett tér – bármi legyen is az – határai hogyan jelölhetőek ki, és ez elég lenne a gyakorlatban.

A cikk még 22 408 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Villámvédelem