Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Kötött sorrendű vezérlések

Relés ötletek és trükkök 45.

2024/1-2. lapszám | Porempovics József |  387 |

Kötött sorrendű vezérlések

A nem automatikus vezérlési folyamatoknál gyakran találkozhatunk olyan esetekkel, amikor a kézi vezérlés kizárólag a technológiához illeszkedő adott sorrendben történhet, vagyis nem kapcsolható be a folyamat köztes vagy utolsó fokozata az előző fokozat működése nélkül. A legtöbb esetben a „szabály” a kikapcsolásokra is igaz, csak a sorrend fordított.

Az ok sokféle lehet, jellemzően pl. maga a gyártási folyamat rögzített sorrendje, de lehet a termék-, a gép- és/vagy a balesetvédelem is. Legegyszerűbb tipikus példa a szállítószalag-sorok egymás utáni be- és kikapcsolása, hogy a munkadarabok ne tudjanak torlódni. A kötött sorrendű kapcsolás járulékos előnnyel is járhat, ugyanis a sorrendi reteszek miatt a köztes fokozatok üzemzavara esetén gyakorlatilag automatikusan lekapcsolnak az utána következő fokozatok. Természetesen, ha szükséges, akkor hiba esetén gondoskodni kell az előtte lévő fokozatok lekapcsolásáról is, de ez már további vezérlőt igényelhet. Ez lehet például újraindítható időzítő is, amelynél az időzítés ciklikusan újraindul a technológiai fokozat aktivitását detektáló érzékelő által, de inaktivitást (leállást) követően az időzítés letelte után lekapcsolja az előző fokozatot is.

A cikk még 13 509 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ReléVezérléstechnika

Kapcsolódó