Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2022. december

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Külön mért árszabások összekapcsolásának tilalma

Benyák László |  3201
35 4.72 (29)

Egy családi ház villamosenergia-felhasználása A1, B és H árszabások szerint történik. A felhasználó arra kérte a regisztrált villanyszerelőt, hogy alakítsa át úgy a mért felhasználói hálózatot, hogy a fogyasztói berendezéseket – például villanytűzhelyt, mosógépet – az igénye szerint, a számára éppen kedvezőbb B vagy H tarifára átkapcsolva tudja üzemeltetni. A felhasználó érvei között elmondta, hogy a fogyasztásmérőkön megmért villamos energia ellenértékét a továbbiakban is megfizeti. Összekapcsolhatók a felhasználó igényének megfelelően a külön mért árszabások? Mire figyeljek oda? – kérdezte a regisztrált villanyszerelő.

Gondolatok a gyengeáramú rendszerek túlfeszültség-védelméről

Kruppa Attila |  2017
12 4.8 (10)

A túlfeszültség-védelem kapcsán szinte mindannyiunknak az erősáramú rendszerek védelme jut eszébe – nem véletlenül, mert jószerével a csapból is ez folyik, ahogy mondani szokás. Közben pedig a gyengeáramú rendszerekről alig esik szó, pedig védelmük legalább annyira fontos, mint az erősáramú rendszereké. A szemérmes hallgatás persze nem véletlen…

A konyhabútor titka

Ezt láttam – kontár megoldások

VL online |  1602
15 4.58 (12)

A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból válogatunk. Ha a rovatunkban közreadott felvételekből sok jó példát nem is tudunk venni, legalább azt megtudjuk, hogyan ne csináljuk!

Weidmüller, Fronius, Stilo és MultiServicerXD újdonságok

VL online |  761

A VPU sorozat túlfeszültség-levezetői most már integrált előtétbiztosítékkal is elérhetők. Megjelent a Fronius autótöltési megoldásának új kivitele, a Fronius Wattpilot 2.0. A Daniella Kft. kínálata új Stilo mérőműszerekkel bővült. Megérkezett az elosztószekrény-építők között népszerű MI 3321 utódja az MI 3325 MultiServicerX

Univerzális motor, azaz soros gerjesztésű villamos gép

Ledneczki László |  1871
4 5 (2)

Napjainkat elektromos eszközök nélkül már elképzelni sem tudnánk. Számos elektromos eszközben, kézi szerszámban villanymotor segíti munkánkat, legyen az kávédaráló vagy körfűrész. Ezek belsejében villanymotor alakítja át a villamos energiát mechanikai munkává, azaz az áramot valamilyen mozgássá. Legyen az porszívó vagy sarokcsiszoló, van egy közös vonásuk: mindegyik készüléket egy univerzális motor hajtja meg.

1-fázisú, 25 A, 30 mA-es áram-védőkapcsolók

Áttekintő táblázat

VL online |  2159
17 1 4.86 (14)

Táblázatunkban az ABB, a Daniella, az EATON, az ETI, a Gewiss, a Hager, a Schneider, a Schrack, a Siemens és a Tracon termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Vezérlés kódolt gombnyomásokkal

Relés ötletek és trükkök 34.

Porempovics József |  1258
3 5 (3)

A „Relés ötletek és trükkök” cikksorozat rendszeres olvasói jól tudják, hogy a cikkekben bemutatott kapcsolási rajzok elsősorban relékimenetű vezérlőkkel vannak megvalósítva, melynek köszönhetően a legtöbb megoldás szinte azonnal fel is használható, akár a mindennapi kivitelezői munkák során is. Éppen ezért joggal merülhet fel a kérdés, hogy az elsősorban digitális technikából ismert kódolás és párja, a dekódolás hogyan jöhet létre egyszerű funkcionális relékkel?

Villanyszerelő totó

Támogatott cikk |  3814
3 1 5 (2)

A Villanyszerelők Lapja évtizedes hagyománya, hogy decemberben játékra invitáljuk olvasóinkat – idén sincs ez másként! A karácsonyi nyereményjátékban a támogató partnereink által feltett kérdésekre kell feleletválasztós módon válaszolni, a három lehetséges válaszból megjelölni a helyesnek gondolt megfejtést.

Szélerőművek földelési jellemzői 2.

Slezsák István |  683
3 4.67 (3)

A cikksorozat előző részében bemutatásra kerültek az állandósult állapotú és a tranziens földelési ellenállással kapcsolatos fogalmak és mérési módszerek. A szélturbinatorony vagy a szélturbinához kapcsolt transzformátor földelésének a földelési ellenállása az IEC 61400-24 szabvány szerint nem lehet nagyobb, mint 10 Ω. Önmagukban álló szélturbinák esetében ez egyetlen földeléssel és villámvédelemmel kapcsolatos előírás.

Fordulat az E-mobilitás felé az OBO Ion Wallbox-szal

Támogatott cikk |  636

Az új Ion Wallbox-szal az OBO Bettermann megoldást kínál a magán- és kereskedelmi/ipari töltési infrastruktúrához.

Napelemes rendszerek vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelményei 3.

Rátai Attila |  1784
8 5 (5)

A befejező részéhez ért a közelmúltban magyar nyelven is megjelent az MSZ EN 62446-1:2022 Fotovillamos (PV-) rendszerek. Vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelmények. 1. rész: Hálózatra kapcsolt rendszerek. Dokumentáció, üzembe helyezési vizsgálatok és szemrevételezés című szabványt ismertető cikksorozatunk. A zárórészben többek között szó lesz a napelemmodul-csoportok szigetelési ellenállás mérésére vonatkozó követelményekről és infravörös kamerás vizsgálatokról is.