Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Napelemes rendszerek vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelményei 3.

2022/12. lapszám | Rátai Attila |  1605 |

Napelemes rendszerek vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelményei 3.

A befejező részéhez ért a közelmúltban magyar nyelven is megjelent az MSZ EN 62446-1:2022 Fotovillamos (PV-) rendszerek. Vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelmények. 1. rész: Hálózatra kapcsolt rendszerek. Dokumentáció, üzembe helyezési vizsgálatok és szemrevételezés című szabványt ismertető cikksorozatunk. A zárórészben többek között szó lesz a napelemmodul-csoportok szigetelési ellenállás mérésére vonatkozó követelményekről és infravörös kamerás vizsgálatokról is.

PV-modulcsoport szigetelésiellenállás-mérés – általános rész

A szigetelésiellenállás-mérés megkezdése előtt az alábbi teendőket kell elvégezni:

  • személyek sérülésének megakadályozása (elkülönítés),
  • modulcsoport leválasztása az inverterről – általában kapcsolóval,
  • az összes érzékeny elem leválasztása a csatlakozó dobozban (pl. túlfeszlevezetők).

Ha kapcsolható rövidzáras berendezéssel végzett a 2-es módszerű vizsgálat, akkor a modulcsoport kábeleit biztonságosan kell a rövidre záró eszközre csatlakoztatni, mielőtt a rövidre záró kapcsolót működtetnék.

A szigetelésiellenállás-vizsgáló eszközt a föld és a modulcsoport kábele(i) vagy az összekötő buszvezeték közé kell csatlakoztatni – az alkalmazott vizsgálati módszernek megfelelően. A vizsgálati vezetékeket biztosítani (rögzíteni) kell a vizsgálatok megkezdése előtt. Biztosítani kell, hogy a rendszer ne álljon feszültség alatt, mielőtt eltávolításra kerülnek a vizsgálókábelek, vagy megérintésre kerülhet bármilyen vezetőképes alkatrész!

A cikk még 20 112 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

HőkameraNapelemNaperőmű