Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szakmakörnyezet

Külön mért árszabások összekapcsolásának tilalma

2022/12. lapszám | Benyák László |  2626 |

Külön mért árszabások összekapcsolásának tilalma

Egy családi ház villamosenergia-felhasználása A1, B és H árszabások szerint történik. A felhasználó arra kérte a regisztrált villanyszerelőt, hogy alakítsa át úgy a mért felhasználói hálózatot, hogy a fogyasztói berendezéseket – például villanytűzhelyt, mosógépet – az igénye szerint, a számára éppen kedvezőbb B vagy H tarifára átkapcsolva tudja üzemeltetni. A felhasználó érvei között elmondta, hogy a fogyasztásmérőkön megmért villamos energia ellenértékét a továbbiakban is megfizeti. Összekapcsolhatók a felhasználó igényének megfelelően a külön mért árszabások? Mire figyeljek oda? – kérdezte a regisztrált villanyszerelő.

Árszabások

A villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló 4/2011. (I. 31.) NFM rendelet írja elő az alkalmazható árszabásokat és azok feltételeit. A rendelet szerint, az egyetemes szolgáltatás keretében értékesített villamos energia elszámolására, a következő árszabások alkalmazhatók:

  • általános, egy zónaidős (A1),
  • általános, két zónaidős (A2),
  • közintézményi, két zónaidős (A3),
  • időszakos (B),
  • idényjellegű, egy zónaidős (H).

Az egyetemes szolgáltató az A1 (köztudatban nappali vagy mindennapszaki) és a H árszabás esetében egy naptári napon belül azonos, zónaidőtől független árat köteles alkalmazni a hivatkozott jogszabály szerint [4.§ (2) a)].

A cikk még 12 141 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ÁramszolgáltatóFogyasztásmérőhelyH tarifaJogszabályokSzabványokVillanyszerelő

Kapcsolódó