Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Vezérlés kódolt gombnyomásokkal

Relés ötletek és trükkök 34.

2022/12. lapszám | Porempovics József |  1258 |

Vezérlés kódolt gombnyomásokkal

A „Relés ötletek és trükkök” cikksorozat rendszeres olvasói jól tudják, hogy a cikkekben bemutatott kapcsolási rajzok elsősorban relékimenetű vezérlőkkel vannak megvalósítva, melynek köszönhetően a legtöbb megoldás szinte azonnal fel is használható, akár a mindennapi kivitelezői munkák során is. Éppen ezért joggal merülhet fel a kérdés, hogy az elsősorban digitális technikából ismert kódolás és párja, a dekódolás hogyan jöhet létre egyszerű funkcionális relékkel?

A választ maga a kérdés hordozza, hiszen az egyszerű funkcionális relékkel természetesen egyszerű kódoló/dekódoló módszereket tudunk megvalósítani úgy, hogy a létrehozott áramkörök továbbra is azonnal bevethetők maradnak és nem igényelnek különösebb programozást. A kapcsolások nagy előnye, hogy csekély villamossági és logikai ismeret elegendő az utánépítéshez – persze továbbra is szakemberről van szó, hiszen a felhasznált eszközök beépítését és üzembehelyezését maguk a gyártók is szakmai ismeretekhez kötik.

A cikk még 15 047 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ReléVezérléstechnika

Kapcsolódó