Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2022. június

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Változott a nem norma szerinti villámvédelem követelményrendszere

Kruppa Attila |  1925
10 5 (7)

A Villamos TvMI 5. kiadásában megjelent, június 13-ától pedig érvénybe lép a nem norma szerinti villámvédelem egységesített követelményrendszere. Cikkünkben áttekintjük, hogy mi indokolta az új szabályrendszer kidolgozását, és a gyakorlat szempontjából melyek a leghangsúlyosabb változások.

30 éves a Daniella Villamosság

Támogatott cikk |  1350
1 1 5 (1)

30 év szakmai tapasztalat, 31 telephely, 3,6 milliárd forintos kötvénykibocsátás, az ország egyik leginnovatívabb logisztikai központja – csak pár jelző, melyet a Daniella Villamosság magáénak tudhat. Az elmúlt 30 év alatt 4 főt foglalkoztató családi vállalkozásból, közel 400 fős nagyvállalattá nőtte ki magát a cég, amely fennállásának 30. évfordulóját idén már többek között Business Superbrands elismeréssel is ünnepelheti.

Felhasználói vezetékhálózatok biztonsága

Benyák László |  3068
17 4.69 (13)

A felhasználói tulajdonú vezetékhálózatok biztonságos létesítéséhez és üzemeltetéséhez minimálisan elvárt követelményeket a vonatkozó jogszabályi és hatósági előírások, valamint a műszaki biztonsági követelmények (a szabványok) tartalmazzák. A cikkünkben bemutatjuk a releváns előírásokat, a jelenlegi helyzetet, a gyakorlati tapasztalatokat és a vonatkozó előírásokból adódó elvárásokat.

C+D Automatika, ELKO EP, Daniella, OBO, Tracon, Weidmüller

Hírek, újdonságok

VL online |  878
2 4 (2)

SWMU mérőátalakítós áramváltó. GPS szinkronizált digitális kapcsolóóra az ELKO EP kínálatában. Új ventilátorok a Daniella Villamosság kínálatában. Új OBO FireBox kötődobozok. Tracon COG LED-fényforrások. Klippon® Connect sorkapcsok a Weidmüllertől.

Az elektromos kerítésvédelmi rendszerekről

Vetési Ádám |  1228
2 4.5 (2)

Ha kültéri vagyonvédelemről, telephely-, vagy területvédelemről beszélünk, akkor a legtöbbeknek formaruhás vagyonőrök, szögesdróttal magasított kerítés, éjjel látó kamerák és kaukázusi juhászkutyák jutnak az eszükbe. Tovább gondolkodva a témában, már biztosan sokaknak beugrik az infrasorompó, vagy a mozgásérzékelő lámpák is. Természetesen az utóbbi két lehetőségen túl a biztonságtechnikai gyártók számos megoldást és terméket nyújtanak, de hogy megértsük, milyen komplex feladat egy kültéri terület védelme, ahhoz több szempontot is meg kell vizsgálnunk és a helyszínt előzetesen felmérnünk.

DIN-sínre szerelhető multifunkcionális időrelék

Áttekintő táblázat

VL online |  789
1 5 (1)

Táblázatunkban a ABB, az EATON, az ELKO EP, az ETI, a Finder, a Ganz, a Gewiss, a Hager, a Phoenix, a Schrack, a SIEMENS és a Tracon termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Villamos és elektronikus rendszerek építményekben 2.

MSZ EN 62305-4:2011 Norma szerinti villámvédelem

Rátai Attila |  1129
2 5 (2)

Befejező részéhez érkezett az MSZ EN 62305-4:2011 szabványról szóló cikksorozat, amelyben ismertettük, hogy milyen szabványi előírások vannak a villám hatásainak kezelésére az épület villamos berendezését illetően. Ez a szabvány az MSZ EN 62305-4:2006 helyett lett kiadva, amely azonban 2014. január 13-ig még érvényben volt. Ezt a szabványt szintén csak angolul lehet elérni, ezért segítség a szakmagyakorlóknak, hogy a VL hasábjain magyarul is olvashatjuk a tartalmát.

Közmű, biztosító, hibrid, földelő, elosztó, önsúly

Ezt láttam – kontár megoldások

VL online |  1995
7 4.86 (7)

Sok jó közmű kis helyen is elfér, újraértelmezett késes biztosítók, hibridmegoldás, földelő vezeték, csereérett elosztószekrény, önsúlyos kötési technika. A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból válogatunk. Ha a rovatunkban közreadott felvételekből sok jó példát nem is tudunk venni, legalább azt megtudjuk, hogyan ne csináljuk!

Teljesítménybővítés helyett reteszmegoldások

Relés ötletek és trükkök 29.

Porempovics József |  2234
7 4.71 (7)

Háztartásaink villamos energiaigénye annak ellenére is ritkán csökken, hogy a háztartási gépek energiahatékonysági besorolása egyre kedvezőbb. Szinte biztosra mondható, hogy a háztartások gépparkja folyamatosan bővülni fog, melyet egy új családi ház áramellátásának tervezésekor érdemes figyelembe venni, és eleve az éppen szükségesnél nagyobb teljesítményre méretezni, hogy később ne érje meglepetés a családot.

Az e-mobilitás hálózati hatásai 4.

Slezsák István |  755
1

Az olaj árának emelkedésével egyre fontosabbá válik, hogy a belsőégésű motorral hajtott járművek helyett új, alternatív közlekedési lehetőség kerüljön bevezetésre, melynek komfortszintje hasonló a hagyományos módszerhez. Továbbá az üvegházhatású gázok egy része a belsőégésű motorral hajtott gépjárművek üzemeltetése során kerül a légkörbe, így környezetvédelmi szempontból is égető szükség van olyan járművek elterjedésére, melyek kevesebb, vagy akár nulla károsanyagot bocsájtanak ki.